Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Zorlu: “Depremde şehirlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların durumuna ilişkin İçişleri Başkanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili

İçişleri Başkanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, "Asrın felaketi olarak adlandırılan, aslında asrın ihmalkarlığı olan 6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti." dedi. Yaklaşık 3 milyon insanın bölgeyi terk etmek durumda kaldığını vurgulayan Zorlu, yapılaşma eksikliğinden dolayı vatandaşların geri dönemediğine işaret etti.

Geri dönenlerin ise kalıcı düzen kurmakta zorlandığını ve ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Zorlu, Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Depremde şehirlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?"

"Şehirlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımız hangi şehirlerimize gitmişlerdir? 6 Şubat 2024 tarihi itibari ile şehirlere göre sayı ve oranları kaçtır?"

"Şehirlerini terk etmek durumunda kalan vatandaşlarımızın, tekrar şehirlerine dönebilmeleri için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?"

Öte yandan Zorlu, depremzedelerin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve bu konularla ilgili önleyici tedbirlerin masaya yatırılabilmesi için araştırma önergesi de verildi.

Önergede şu ifadeler yer aldı:

“Asrın felaketi olarak adlandırılan, aslında asrın ihmalkarlığı olan 6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Bir yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen vatandaşlarımızın birçoğu konteynır ve çadır kentlerde yaşamını devam ettirmeye çalışıyor. Yaklaşık 3 milyon insanımız ise bölgeyi terk etmek durumunda kaldı. Bir gün geri dönmek zorunda olan depremzedeler yaşadıkları yerlerde kalıcı düzen kuramamakta ve bu durum özellikle ekonomik, psikolojik ve sağlık alanlarında ciddi sıkıntılar yaşamalarına sebep olmaktadır. Verilen destekler barınma problemini bile çözmekten uzaktır. Tüm bu sorunların tespit edilmesi ve giderilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”

Hibya Haber Ajansı