Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ziraat Yatırım: Avrupa tarafında borsalar satıcılı bir görüntü sergiledi

İstanbul, 31 Ekim (Hibya) – Ziraat Yatırım, ABD’de karışık makro verilerin izlendiği günde ana endeksler inyüzde 0,2 – yüzde 0,6 arasında düşüş kaydettiği, Avrupa tarafında da borsaların satıcılı bir görüntü sergilediğini bildirdi.

İstanbul, 31 Ekim (Hibya)

Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesine göre, ABD'de karışık makro verilerin izlendiği günde ana endeksler yüzde 0,2 – yüzde 0,6 arasında düşüş kaydetti.

Değerlendirmede şu bilgiler kaydedildi:

"Avrupa tarafında da borsalar satıcılı bir görüntü sergiledi. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 1,3 oranında geriledi. Bu sabah da ABD ve Avrupa vadelilerinde satış var. Microsoft'un gelir beklentileri ve Meta'nın sonuçları tahmin edilen performansı sergilememesi ile Nasdaq vadelisi yüzde 0,7 civarında geriliyor. Asya tarafında Çin'den beklentilerin biraz üzerinde gelen PMI verisi ile Şanghay ve Hong Kong borsaları artıda. Diğer yandan, faizleri değiştirmeyen ve faiz artırım zamanlamasıyla ilgili bir ipucu vermeyen Japonya Merkez Bankası toplantısı da izlenirken, Nikkei endeksi satıcılı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise hafif baskı altında. Bugün Apple, Amazon ve Intel'in finansalları ajandada yer alıyor. Diğer yandan, Fed'in yakından izlediği PCE enflasyonu günün öne çıkan verisi. Enflasyonda iyileşen ortama karşın son TÜFE verisi ve tahvil faizlerinde yükselişler dikkate alındığında bu veri piyasada oynaklık yaratabilir. Avrupa tarafında ise Euro Bölgesi'nde ekim ayına ilişkin öncü TÜFE rakamları izlenecek. Yurtiçi tarafa bakıldığında, ülke risk primimizde kısmen de olsa iyileşme yaşanmaya devam ederken Borsa İstanbul dün pozitif ayrıştı. Dün özellikle öğleden sonra gelen alımlar sonrasında endeks aylık ortalama ve kanal üst bandının üzerine çıktı ve günü 9.007 puandan yüzde 0,7 primle tamamladı. Önemli sayılabilecek bu hareket ile birlikte endekste kısa vadeli yükseliş ihtimalinin arttığını düşünüyoruz. Önemli destek 8.920 civarında. Küresel risk iştahındaki görüntü nedeniyle açılış sonrasında bu seviye test edilebilir ancak söz konusu destek kırılmadıkça yükseliş isteği devam edebilir. Olası yükselişlerde de 9.200 bölgesi öne çıkan hedef olarak duruyor. Dün konsolide olmayan şirketlere ilişkin finansal sonuçlar için son (konsolideler için son gün 11 Kasım 20214) gündü. Genel olarak zayıf açıklanan finansallar sonrasında Borsa'nın performansı önemli.

"ABD tarafında, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi takip edildi. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6 seviyesinde gerçekleşirken, ikinci çeyrekte büyüme hızı yüzde 3 seviyesine yükselmesinin ardından üçüncü çeyrekte büyüme hızı öncü veriye göre yüzde 2,8 seviyesine yavaşladı, beklentiler ise yüzde 2,9 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda üçüncü çeyrek büyüme verisinin detaylarına bakıldığında, özellikle ülke ekonomisinin büyük kısmını oluşturan tüketim harcamalarının büyüme hızının beklentilerin üzerinde yükseldiği (yüzde 2,8'den yüzde 3,7'e) gözlendi ve böylece 2023'ün birinci çeyreğinden bu yana en yüksek seviyede kaydedildi, beklentiler ise yüzde 3,3 seviyesine yükselmesi yönündeydi. 

"ABD'de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü verileri açıklandı. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından üçüncü çeyrekte yüzde 1,5 seviyesine yavaşladı ve böylece 2020'nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 seviyesinde kaydedilmesinin ardından üçüncü çeyrekte yüzde 2,2 seviyesine yavaşladı ve son üç çeyreğin en düşük seviyesinde kaydedildi.

"ABD'de istihdam piyasası verilerinden, ekim ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlendi. Ekim ayında ADP özel sektör istihdam artışı, aylık bazda 159 bin kişi seviyesinden 233 bin kişi seviyesine yükselerek Temmuz 2023'ten bu yana en yüksek seviyede kaydedildi ve böylece işgücü piyasasının toparlandığına işaret etti, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 143 bin kişiden 159 bin kişi seviyesine yukarı yönlü revize edildi, beklentiler ise özel sektör istihdam artışının ekimde 111 bin kişi seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Ekim ayı verisi, kasırgaların etkilerinden kurtulma sürecinde bile, istihdam artışının güçlü olduğuna ve işe alımların sağlam ve dayanıklı olduğuna işaret etti.

"Avrupa tarafında, Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri takip edildi.

"Buna göre Almanya ekonomisi, çeyreklik bazda bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 oranında daralmanın ardından bu yılın üçüncü çeyreğinde özel tüketim harcamaları ve kamu harcamalarındaki artışların etkisiyle yüzde 0,2 oranında büyüme kaydetti, beklentiler ise çeyreklik bazda yüzde 0,1 oranında daralarak resesyona girmesi yönündeydi. Almanya ekonomisinin yıllık bazda ise daralma hızı üçüncü çeyrekte yüzde 0,3'ten yüzde 0,2 seviyesine yavaşladı, beklentiler ise bir önceki çeyreğe benzer şekilde yüzde 0,3 oranında daralması yönündeydi.

"Euro Bölgesi ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,2 oranında büyümenin ardından üçüncü çeyrekte yüzde 0,4 oranında büyüme kaydetti, beklentiler ise bir önceki çeyreğe benzer şekilde yüzde 0,2 oranında büyümesi yönündeydi. Bölge ekonomisinin yılık bazda ise büyüme hızı üçüncü çeyrekte yüzde 0,6'dan yüzde 0,9 seviyesine yükseldi ve böylece 2023'ün birinci çeyreğinden bu yana en güçlü performansı kaydetti, beklentiler ise yüzde 0,8 seviyesine yükselmesi yönündeydi.

"Ayrıca Euro Bölgesi'nde ekim ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi, öncü veriyle uyumlu olarak -12,5 seviyesinde kaydedilmekle birlikte Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü, bunun yanında negatif bölgedeki zayıf seyri devam etti.

"ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da ekim ayına ilişkin öncü TÜFE verileri açıklandı. Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda eylül ayında yatay (yüzde 0) seyrin ardından ekim ayında yüzde 0,4 oranında artışla beklentilerin (yüzde 0,2) üzerinde gerçekleşti ve son altı ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, yıllık bazda ise yüzde 1,6'dan yüzde 2 seviyesine yükseldi ve böylece ECB'nin yüzde 2 hedefi seviyesinde kaydedildi ve son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise yıllık bazda yüzde 1,8 seviyesine yükselmesi yönündeydi. Ayrıca Almanya'da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise ekim ayında yüzde 2,7'den yüzde 2,9 seviyesine hafif yükseldi.

"Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ekim ayı ekonomik güven endeksi verisi yayımlandı. Ekonomik güven endeksi, aylık bazda eylül ayında yüzde 2 oranında artışın ardından ekimde yüzde 3,2 oranında artışla 95 seviyesinden 98 seviyesine yükseldi, böylece yükselişini ikinci aya taşıdı ve son beş ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca endeks 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini yedinci ayda sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
"ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör eylül ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar eylül ayı verileri TSİ 15.30'da takip edilecek. Eylül ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızının yüzde 0,1'den yüzde 0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise yüzde 2,2'den yüzde 2,1 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Çekirdek PCE deflatörün artış hızının eylül ayında aylık bazda artış hızının yüzde 0,1'den yüzde 0,3 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise yüzde 2,7'den yüzde 2,6 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Eylül ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızının yüzde 0,2'den yüzde 0,4 seviyesine yükselmesi, kişisel harcamaların da aylık bazda artış hızının ise yüzde 0,2'den yüzde 0,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

"ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 26 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 242 bin kişi seviyesinden 227 bin kişi seviyesine gerilemişti ve böylece son üç haftanın en düşük seviyesinde kaydedilerek kasırgalardan önceki seviyelere gelmişti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti.

"Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Euro Bölgesi'nde ekim ayına ilişkin öncü TÜFE verileri TSİ 12'de açıklanacak. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE, aylık bazda ağustosta yüzde 0,1 oranında artışın ardından eylül ayında yüzde 0,1 oranında düşüş kaydederken, yıllık bazda ise eylül ayında yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşmişti, böylece Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve 2021'den bu yana ilk kez ECB'nin yüzde 2'lik hedefinin altında gerçekleşmişti. Bölgede çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda ağustostaki yüzde 2,8'den eylül ayında yüzde 2,7 seviyesine hafif gerilemişti ve böylece son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

"Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından eylül ayı dış ticaret dengesi verisi yayımlanacak. 

"Ayrıca TSİ 11'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eylül ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri yayımlanacak. 

"Diğer yandan, TSİ 10'da TÜİK tarafından eylül ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi yayımlanacak.

Şirket haberleri

"Akçansa Çimento (AKCNS, Nötr): Akçansa'nın 3Ç2024'deki net dönem karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 508mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 481mn TL net dönem karı açıklanmıştı. Üçüncü çeyrek karıyla beraber Şirket'in 9A2024'teki net dönem karı yıllık bazda yüzde 50,8 oranında gerileyerek 1.241mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yılın üçüncü çeyreğinde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20,8 oranında azalarak (hacimsel hafif azalış) 5.385mn TL'ye gerilerken, satışların maliyeti yüzde 17,2 oranında azalmıştır ve böylelikle brüt kar yüzde 31,9 oranında azalarak 1.127mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 3,4 puan azalışla yüzde 20,9 olarak hesaplanmaktadır. Bu dönemde operasyonel giderler yüzde 4,1 azalarak 235mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 15mn TL net gider yazan Şirket'in böylelikle esas faaliyet karı 878mn TL olmuştur (3Ç2023'de 1.346mn TL faaliyet karı). Akçansa'nın 3Ç2024 FAVÖK'ü yüzde 30 azalışla 1.143mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 2,8 puan azalarak yüzde 21,2 olmuştur. Finansman tarafında 18mn TL'lik net gider kaydedilmiştir (3Ç2023: 84mn TL net gelir). 55mn TL parasal kayıp ve 297mn TL vergi gideri (3Ç2023: 858mn TL vergi gideri) sonrasında Şirket'in yılın üçüncü çeyreğindeki net dönem karı 508mn TL'yi göstermiştir.

"Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): 2024'ün 3. çeyrek finansallarına göre Şirket'in net dönem karı 286mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 151mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,1 oranında azalarak 6.078mn TL'ye gerilerken, brüt kar 794mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise yüzde 31 oranında gerileyerek 338mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 83mn TL'yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 539mn TL olurken, 3Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü 796mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden 11mn TL gelir elde etmiştir. Finansman tarafında ise net giderler 194mn TL'yi göstermiştir. 113mn TL'lik parasal kazanç (3Ç2023 döneminde 322mn TL parasal kazanç) kaydedilmiştir. 208mn TL'lik vergi gideri (3Ç2023 döneminde 1.257mn TL vergi gideri) sonrasında net dönem karı 286mn TL'yi göstermiştir.

"3. çeyrek karıyla beraber şirketin 9 aylık net dönem karı 1.099mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 26mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.

"Şirket, 2024 yılı beklentilerinin bir kısmını da revize etmiştir. Buna göre kapasite kulanım oranının yüzde 90 (+/-5 bps) seviyesinde kalması, yatırım harcamalarının 90mn USD (+/-10mn USD) olması ve cironun 900mn USD seviyesinde kalması beklentileri korunurken FVAÖK marj beklentisi yüzde 17-22 aralığından yüzde 15-17 aralığına düşürülmüştür.

"Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Garanti Bankası'nın 3Ç2024'deki net dönem karı çeyreksel bazda hafif azalarak 22.095mn TL'ye gerilemiş ve piyasanın kar beklentisi olan 21.191mn TL'nin biraz üzerinde gerçekleşmiştir. Bizim kar beklentimiz ise 19.098mn TL idi. Karşılık giderleri ile ticari karın beklentimizden iyi gelmesi tahminimizdeki sapmada etkili olmuştur. Öte yandan Banka'nın net dönem karı yıllık olarak yüzde 5,5 oranında gerilemiştir.

"İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 3Ç2024 döneminde 260mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde 708mn TL zarar yazılmıştı. Şirket'in satış gelirleri yıllık bazda yaklaşık üç katına çıkarak yılın üçüncü çeyreğinde 1.014mn TL'ye ulaşırken, bu artışta 45,4mn TL'den 715,2mn TL'ye yükselen konut satış gelirleri (Ağırlığı Litus İstanbul projesi) etkili olmuştur. Üst hakkı dahil kira gelirleri de yıllık bazda yüzde 5 oranında artarak 294,8mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar ise yüzde 9,5 oranında artış göstermiş ve 274mn TL olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, operasyonel giderler yüzde 33,1 oranında yükselerek yılın üçüncü çeyreğinde 72mn TL'ye çıkarken, FAVÖK yüzde 4 oranında artmış ve 206mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise toplam gelirler içerisinde payı azalan kira gelirleri ile birlikte yüzde 56'dan yüzde 20,3'e gerilemiştir. İş GYO, bu çeyrekte 647mn TL net finansman gideri (3Ç2024: 384mn TL net finansman gideri) kaydederken, 448mn TL net parasal kazanç (3Ç2023: 1.191mn TL net parasal kazanç) yazmıştır. 

"Üçüncü çeyrek zararına karşın Şirket 9A2024'te 2.405mn TL net dönem (Yatırım amaçlı gayrimenkul değerleme gelirinin önemli katkısıyla) karı yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 3.715mn TL kar yazılmıştı.

"Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Negatif): Kordsa 3Ç2024'te 262mn TL ana ortaklık net dönem zararı yazmıştır. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 53,2mn TL ana ortaklık net dönem karı yazılmıştı.  Şirket'in satış gelirleri 3Ç2024'te 7.865mn TL seviyesinde gerçekleşerek yıllık yüzde 8,2 oranında daralmıştır. Dolar bazında ise satış gelirleri 3Ç2024'te 235mn USD ile yüzde 2,5 gerileme kaydetmiştir. Fiyat ve hacim rekabetinin devam etmesi nedeniyle lastik güçlendirme segmenti gelirleri yüzde 4 daralarak, 2024 yılının ilk ikinci çeyreğine paralel 179mn USD olarak gerçekleşmiştir. Kompozit güçlendirme cirosu da geçen senenin aynı çeyreğine göre yüzde 4 azalarak 48mn USD olmuştur. Diğer yandan, Şirket'in brüt karı yüzde 16,3 oranında gerileyerek 1.088mn TL olurken, operasyonel giderler hafif artarak 934mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in 3Ç20242teki FAVÖK'ü ise yıllık yüzde 30,6 oranında azalarak 523mn TL olmuştur. FAVÖK marjı ise 2,2 puan daralmış ve yüzde 6,6'ya düşmüştür. Lastik güçlendirme segmentinde rekabet, EMEA bölgesinde kur – enflasyon uyumsuzluğu ile birlikte kompozit segmentinde oluşan karlılık baskısı marjlar üzerinde etkisini göstermiştir. FAVÖK Dolar bazında ise yıllık olarak yaklaşık yüzde 30 daralarak 16mn USD olarak gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 24mn TL gelir yazan Kordsa, 425mn TL net finansman gideri (3Ç2023: 334mn TL) kaydetmiştir.

"Üçüncü çeyrek zararı sonrasındaki Kordsa'nın 9A2024'teki ana ortaklık net dönem zararı 270,1mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 3,8mn TL ana ortaklık karı yazılmıştı.

"Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Negatif): Vestel Beyaz Eşya'nın 3Ç2024'de net dönem zararı 418mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 3.131mn TL net dönem karı açıklanmıştı. Bu dönemde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9 oranında azalarak 19.260mn TL'yi göstermiştir. Şirketin brüt karı ise yüzde 63 azalışla 1.650mn TL olurken, brüt kar marjı ise 12,4 puan azalışla yüzde 8,6 olarak hesaplanmaktadır. Bu dönemde operasyonel giderler yüzde 6,1 artarak 1.342mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 253mn TL net gider kaydeden Şirket'in böylelikle esas faaliyet karı 309mn TL olmuştur (3Ç2023'de 3.181mn TL faaliyet karı kaydedildi). 3Ç2024 FAVÖK'ü yüzde 75,6 azalışla 931mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 13,2 puan azalarak yüzde 4,8 olmuştur. Finansman tarafında 1.300mn TL'lik net gider kaydedilmiştir (3Ç2023: 425,5mn TL net gider). 804mn TL parasal kazanç (3Ç2023: 2.516mn TL parasal kazanç) ve 23mn TL vergi geliri sonrasında net dönem zararı 418mn TL'yi göstermiştir.

"3. çeyrek zararıyla beraber şirketin 9 aylık net dönem karı, 311mn TL olmuştur. (9A2023: 5.139mn TL net dönem karı).

"Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Yapı Kredi Bankası'nın 3Ç2024'teki net dönem karı önceki çeyreğe göre yüzde 29,6 oranında azalarak 5.001mn TL'ye gerilemiş ve piyasa beklentisi olan 4.971mn TL ve bizim beklentimiz olan 5.012mn TL'ye yakın gerçekleşmiştir. Banka geçen yılın üçüncü çeyreğinde 24.586mn TL net dönem karı açıklamıştı.

"Üçüncü çeyrek karı sonrasında Banka'nın 9A2024'teki net dönem karı yıllık yüzde 54 oranında düşerek 22.405mn TL olmuştur.

"Yapı Kredi Bankası'nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda yüzde 16,8 oranında düşerek 14,2milyar TL'ye gerilerken, net ücret ve komisyon gelirleri yüzde 4,4 oranında artmış ve 18,9milyar TL olmuştur. Öte yandan, ticari zarar 16,1milyar TL'den 9,4milyar TL'ye gerilemiştir. Banka'nın diğer faaliyet gelirleri yüzde 26,6 oranında gerileyerek 6milyar TL olurken, karşılık giderleri yüzde 57,8 oranında artarak 8,8milyar TL'ye çıkmıştır. Operasyonel giderler ise yüzde 15,2 oranında yükselmiş ve 20,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 3,4 milyar TL iştirak ile 910mn TL'lik vergi geliri sonrasında Banka'nın üçüncü çeyrekteki net dönem karı 5 milyar TL olmuştur. Banka'nın bu çeyrekteki özsermaye karlılığı yüzde 10,7 (Önceki: yüzde 15,6), net faiz marjı yüzde 2,8 (Önceki: yüzde 3,6) olarak gerçekleşmiştir. Kredi mevduat yüzde 95,3, sorunlu kredi oranı ise yüzde 3,14'ü göstermiştir. Önceki çeyrek bu oranlar sırasıyla yüzde 94,1 ve yüzde 2,76 idi.

"Banka 2024 yılı beklentilerinde bir değişiklik yapmazken, öngörülerde bazı riskler belirtilmiştir. TL reel kredi büyümesinde, net faiz marjında ve maddi özkaynak karlılığında aşağı yönlü riskler öngörülmüştür. Banka'nın 2024 yılı net faiz marjı beklentisinde yaklaşık yüzde 2, maddi özkaynak karlılığında orta – yüksek yirmili seviyeler öngörülüyordu.

"Europower Enerji (EUPWR, Nötr): Şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı ve Girişim Elektrik'in dolaylı bağlı ortaklığı olarak; Yüksek Gerilim / Çok Yüksek Gerilim Güç Transformatörü üretimi amacı ile kurulan Europower World Enerji için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne yapılmış olan yatırım teşvik başvurusu onaylanmıştır. Toplam yatırım teşvik tutarı 1.662mn TL'dir. Yatırım teşvik tutarının 2 milyar TL'nin üzerine çıkartılması için ilgili kuruma gerekli revizyon başvuruları yapılmıştır.

"Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirket, azami 33,4mn TL nominal bedel ve en fazla 4 milyar TL tutarında, en fazla 1 yıl sürecek geri alım programı başlatmıştır.

"Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket'in yüzde 12 oranında dolaylı ortağı olduğu STAR Rafineri'ye ait rafineride yapılan büyük planlı bakımın tamamlandığı ve bu kapsamdaki duruşların sona erdiği Şirkete bildirilmiştir. Söz konusu bakım esnasında, STAR Rafineri'nin üretim kapasitesinde yüzde 2,5'lik bir artışın sağlanmasına yönelik çalışmaların da başarıyla sonuçlandığı bildirilmiştir. STAR Rafineri'deki planlı bakım çalışması süresince Petkim kompleksinde ham madde temini STAR Rafineri stoklarından ve diğer tedarikçilerden sağlanmış olup, tesiste üretim faaliyeti, mezkur planlı bakım çalışmasından etkilenmeden devam emiştir.

"Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Pozitif): Şirket, Kayhan Ertuğrul Tarım Sanayi'nin paylarının tamamına sahip olan Kayhan Ertuğrul Makina Sanayi ile Terramak Tarım Makinaları'nın paylarının tamamının devralınmasına ilişkin olarak sözleşme imzalamıştır. Sözleşme uyarınca; toplam devir bedeli 65,6mn USD olarak belirlenmiştir. Pay devir işleminin tamamlanması, Rekabet Kurulu izninin alınması dahil belirli kapanış koşullarına tabi olup, kapanışın 4 ay içinde gerçekleşmesi hedeflenmektedir.

"Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka, paylarının yüzde 88,74'üne sahip olduğu TSKB GYO'nun (TSGYO) borsada işlem gören paylarından, kesin taahhüt içermeyecek şekilde bir yıl içinde 25mn TL nominal tutara kadar satılması konusunda genel müdürlüğe yetki vermiştir.

Sektör haberleri

"Bankacılık: BDDK, 2024 yılı Eylül ayına ait Bankacılık Sektörü verilerini açıkladı. Buna göre; Bankacılık sektörünün, eylül ayındaki net dönem karı bir önceki aya göre yüzde 128 oranında artarak 77.642mn TL'ye yükselmiştir. Çoğu Bankanın TÜFE endeksli tahvillerin değerlemesinde kullanılan enflasyon tahminini ortalamada yaklaşık 3 puan yükseltmesi ile bu kağıtlardan elde edilen gelirin artması, net ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden büyüme trendi, azalan swap maliyetleri ve serbest karşılık iptalleri ile azalan karşılıklar net dönem karını destekleyen unsurlar olmuştur. Öte yandan, aylık bazda özel sektörün net dönem karı yüzde 84,5 oranında artarak 44,2milyar TL'ye çıkarken, kamunun net karı eylül ayında 33,4milyar TL ile yüzde 231 oranında artış göstermiştir. Çeyreksel bazda, sektörün net dönem karı yüzde 4,9 oranında azalarak 146,4milyar TL'ye düşmüştür. Özel sektör karının yüzde 15,2 oranında gerileyerek 91,9milyar TL'ye düşmesi kar azalışında etkili olurken, kamunun net dönem karı yüzde 19,5 oranında artış göstermiş ve 54,5milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Eylül ayı karı ile birlikte sektörün karı yıllık yüzde 4,9 oranında artış göstermiş ve 460,4milyar TL (2023: 603,6milyar TL) olmuştur. Kamu bankalarının karı aynı dönemde yüzde 38,4 oranında artarak 149,9milyar TL'ye çıkarken, özel bankaların karı yüzde 6 oranında düşmüş ve 310,6milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Eylül ayında kredi ve mevduat faizlerinde gevşeme yaşanırken, kredi mevduat makasında kısmi iyileşme gözlenmiştir. Diğer yandan, TÜFE endeksli tahvillerin değerlemesinde kullanılan enflasyon tahmininin yükseltilmesine bağlı olarak menkul kıymetlerden elde edilen gelir aylık bazda yüzde 10 artmış ve 123,7milyar TL'ye çıkmıştır. Buna bağlı olarak net faiz gelirleri eylül ayında, önceki aya göre yüzde 45,8 oranında artış gözlenmiş ve bu kalemden 89,2milyar TL gelir yazılmıştır. Diğer yandan, ödeme sistemlerinin katkısıyla net ücret ve komisyon gelirleri yüzde 8,1 oranında büyümüş ve 60milyar TL'ye çıkmıştır. Azalan swap maliyetleri sonrasında ticari karda toparlanma devam ederken; serbest karşılık iptalleri, tahsilatlar ve sorunlu kredi satışların desteğiyle diğer faaliyet gelirleri yüzde 61 oranında artarak 30,4milyar TL'ye çıkmış ve karı destekleyen bir diğer unsur olmuştur. Öte taraftan, operasyonel giderlerde hafif artış yaşanırken, karşılık giderlerinin yüzde 11,3 oranında düşüş göstermesi kar üzerinde destekleyici bir etmen olmuştur. Sektörün kredileri aylık bazda yüzde 2,6, mevduatları ise yüzde 2,1 oranında artarken; kredi mevduat oranı 40 baz puan yükselerek yüzde 81,7'ye çıkmıştır. Artan karlılığa bağlı olarak özsermaye karlılığı yüzde 35,9'a (Ağustos: yüzde 16,1) çıkmıştır. Diğer yandan, sorunlu kredi oranı 3 baz puan kötüleşerek yüzde 1,71'ye yükselirken, net dönem karı ve risk ağırlıklarına yönelik yapılan düzenlemelerin katkısıyla sermaye yeterlilik oranı 123 baz puan iyileşerek yüzde 18,20'ye çıkmıştır.

Diğer şirket haberleri

"Aksigorta (AKGRT): Şirket'in 3Ç2024'teki konsolide olmayan net dönem karı çeyreksel bazda yüzde 65 oranında artarak 555mn TL'ye yükselmiştir. Aksigorta geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 132mn TL net dönem karı açıklamıştı. Öte yandan, Şirket 3Ç2024'te 398mn TL teknik zarar kaydetmiştir. (2Ç2024: 488mn TL teknik zarar). Net yatırım gelirleri çeyreksel bazda yüzde 20 oranında artarak 1.037mn TL'ye yükselmiştir. 55mn TL net diğer gider ve 30mn TL'lik vergi gideri sonrasında Şirket'in yılın üçüncü çeyreğindeki net dönem karı 555mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrek karı sonrasında Aksigorta'nın 9A2024'teki net dönem karı yıllık yüzde 62 oranında artarak 1.163mn TL'ye çıkmıştır.

"Anadolu Isuzu (ASUZU): Şirket ve FNSS Savunma Sistemleri, yurt dışındaki kullanıcıların taktik tekerlekli askeri hizmet ve lojistik araçları ihtiyaçlarını karşılamak üzere iş birliğinde bulunmak amacıyla iyi niyet anlaşması imzalamıştır. Anlaşma, savunma ve sivil maksatlı araç ihtiyaçlarını karşılamak üzere imzalanmış olup, bu anlaşma ile pazar bazlı stratejik iş birliği yapmayı hedeflemektedir.

"Gelecek Varlık Yönetimi (GLCVY): Şirket, Denizbank'ın gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 3 portföyden 140,7mn TL anapara büyüklüğündeki 1 bireysel portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır.

"Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirketin yüzde 100 iştiraki Ral Yapı Mühendislik, TOKİ tarafından düzenlenen Hatay Defne'de 817 adet konut, 2 adet toplam 10 dükkanlı ticaret merkezi inşaatını içeren ihaleyi 2.129mn TL bedelle kazanmıştır.

"Sanica Isı (SNICA): Şirket, Türkiye'de mevcut bayiler ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, toplam 268mn TL tutarında ürün satış sözleşmeleri imzalamıştır."

Hibya Haber Ajansı