Yapay zeka algoritmaları kullanılarak havacılık sektöründeki gıda israfının önüne geçildi

GTech’in; Pegasus Hava Yolları için geliştirdiği, uçak içi yemek servisini daha verimli hale getirerek fire oranlarını yüzde 7 düşüren “Fireli Ürün Optimizasyonu Projesi” Yapay Zekâ Arf Ödülleri’nde Ekosisteme Fayda kategorisinde ikincilik ödülü kazandı. 

GTech, finansal teknoloji ve analitik alanlarında yarattığı katma değerli ürünleri ile farklı sektörden birçok kurumun dijital dönüşüm süreçlerine rehberlik ediyor. Son olarak havacılık sektörünün devlerinden biri olan Pegasus Hava Yolları için geliştirdiği “Fireli Ürün Optimizasyonu Projesi” ile uçak içi yemek servisinde sunulan ürünlerin doğru miktarda yüklenmesi sağlanarak gıda israfının önüne geçildi.

Proje, stok yönetiminde kapsamlı bir dönüşüm yaratarak; daha düşük maliyetler, azalan fire oranları, artan müşteri memnuniyeti ve çevresel sürdürülebilirlik sağladı. Bu yenilikçi çözüm sayesinde gereksiz ürün yüklemeleri ve stok yetersizlikleri ortadan kalktı, aynı zamanda Pegasus Hava Yolları uçuşlarında çevre dostu bir yaklaşım benimsendi.   

Kurumun uçak içi yemek servisi için stok yönetim sürecini iyileştirmek amacıyla başlatılan proje; talep tahmin modelleri, ürün yükleme optimizasyonu algoritmaları, simülasyon ve test süreçleri ile tamamlandı. Böylece, uçuş bazlı veriler ile birçok kaynaktan alınan farklı veriler analiz edilerek hangi uçuşta hangi ürünün ne kadar tüketileceğinin önceden tahmin edilmesi sağlandı.  GTech’in çevik, yenilikçi ve uzman kadrosu ve Pegasus Hava Yolları’nın sorumlu yönetim anlayışıyla hayata geçirilen proje, çevresel sürdürülebilirliğe, operasyonel ve finansal verimliliğe ve müşteri memnuniyetine olumlu katkı sağladı.

Fireli Ürün Optimizasyonu Projesine Ödül!

GTech’in Pegasus Hava Yolları için geliştirdiği Fireli Ürün Optimizasyonu Projesi, iş süreçlerini yapay zekâ ile dijitalleştirerek sektörde öncü olmuş, müşteri deneyimini teknolojiyle dönüştürmüş ve yapay zekâ temelli yeni ürün veya hizmetleri başarıyla piyasaya sürmüş kurumları takdir eden Yapay Zekâ Arf Ödülleri’nin kazananlarından biri oldu.

Ödül kazanan kurumlar, jüri değerlendirmesi ve halk oylaması olarak gerçekleşen 2 aşamadan sonra belirlendi ve kazananları buluşturan ödül töreni geçtiğimiz gün Dijital Deneyim Müzesi’nde yapıldı.

GTech Veri Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Yıldırım, şunları söyledi:

“GTech, 2000 yılında verinin kurumlar için eşsiz bir değer olacağı öngörüsüyle kuruldu. Bugün Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Türki Cumhuriyetleri gibi geniş bir coğrafyada; kurumların dijital dönüşüm yolculuklarına yön veriyoruz. Geliştirdiğimiz katma değerli ürünler ile müşterilerimizin finansal ve operasyonel verimliliklerini artırdığını görmek bizim için son derece kıymetli. Pegasus Hava Yolları ile yaptığımız iş birliği sonucunda; doğru ürün planlanması ve optimizasyon çalışmaları sayesinde yolcu başına elde edilen gelir %32 oranında artırıldı. Doğru tahminleme yöntemleri ile gereksiz ürün yüklemesinin önüne geçilerek gıda israfı önlendi. Bu inovatif proje ile hem gereksiz maliyetleri azalttık hem de operasyonel verimliliği artırarak fire oranlarının %7 düşürülmesini sağladık. Bu yönüyle projenin sürdürülebilirlik çalışmalarına vizyoner bir bakış açısı kazandırdığını düşünüyoruz. Bilişim teknolojilerinden faydalanarak iş süreçlerini dönüştüren projelerin değerlendirildiği Yapay Zekâ ARF Ödülleri’nin kazananları arasında yer almaktan mutluluk duyuyoruz."

GTech Hakkında:

2000 yılında kurulan GTech, birçok farklı sektörlerdeki deneyimlerini, global teknolojik gelişmelerle birleştirerek kurumlara katma değer yaratan ürünler ve çözümler sunmaktadır. Dijital dönüşüm yolculuklarında kurumlara güvenli bir rehber olan GTech, sektördeki hızlı değişime kolay uyarlanan çözümleri ile şirketlerin teknolojik altyapısını modern platformlara taşıyarak daha rekabetçi olmalarını sağlayan son derece çevik bir yapıya sahiptir. Müşteri odaklı yaklaşımı, verinin her katmanı ve her alanı üzerinden edindiği bilgi ve derin saha tecrübesi ile GTech,  Finansal Teknolojiler ve Veri Analitiği olmak üzere 2 ana başlık altında uçtan uca hizmetlerini sunmaktadır. Finansal Teknolojiler alanında; Ana bankacılık ürünü Symphony Banking, Tüketici finansmanı ürünü Symphony Lending, Dijital Kanal ürünü Symphony Digital, API ve açık bankacılık ürünü Symphony LABs, Yasal raporlama ürünü Magic Reports, Kredi Skorlama ürünü Eyeqube Engine, Davranışsal Risk Analizi ürünü Eyeqube Riskwise ve Moody’s Analytics Risk Yönetimi ürünlerini sağlamaktadır. Analitik alanında; Büyük Veri ve Analitik, Veri Ambarı ve İş Zekası, Sistem ve Veri Tabanı Yönetimi, Bütçe Planlama ve Finansal Konsolidasyon hizmetleri ile Analitik Sigortacılık ürünü Wiseboard Insurance, Perakende Analitik Dashboard ürünü Wiseboard Retail, Perakende Satış ve Stok Tahminleme ürünü Eyeqube Retail ve İK Bütçe Planlama ürünü Cubeview HR’ı sağlamaktadır. TÜBİTAK, Üniversiteler, iş ortakları iş birliği ve bütünsel yaklaşımı ile sektörlerin ihtiyaçlarını ön görerek AR-GE merkezlerinde değer yaratan çözümlere odaklanan GTech, uzun süredir Avrupa ve İngiltere’deki müşterilerine hizmet vermenin yanı sıra 2022 yılında Dubai ofisini açarak Körfez Bölgesi’de, 2024 yılında ise Bakü ofisini açarak Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetlerdeki kurumların dijital dönüşümlerine rehberlik etmektedir. E-Turquality “Bilişimin Yıldızları” Programı’na bilişim sektöründen kabul edilen ilk 25 şirket arasında yer alarak global marka olma yolculuğunda önemli bir ayrıcalık kazanan GTech, Suudi Arabistan ve Doğu Afrika’da da iş ortaklarıyla büyümeyi hedefliyor.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version