Gazze'den yeni dönen Louise Wateridge, bölgenin giderek parçalandığını ve ay sonunda yürürlüğe girmesi beklenen ve ajansla işbirliğini engelleyen iki Knesset tasarısının UNRWA'nın bir savaş bölgesinde faaliyet göstermesini veya yardım dağıtmasını imkansız hale getireceğini söyledi.
Louise Wateridge, "İsrail yetkilileriyle artık iletişim kuramazsak, artık bir çatışmasızlaştırma sürecimiz olmayacak, bu nedenle binalarımızın hiçbiri çatışmasızlaştırılmayacak veya korunmayacak ve orada bulunamayacağız" dedi.
Kerem Şalom sınır kapısında yaşanan kanunsuzluğun, Filistinlilerin birbirleriyle olan toplumsal bağları ve UNRWA ile olan ilişkileri nedeniyle şu ana kadar Gazze'nin geneline yayılmadığını söyleyen görevli "İnsanlar bir gün un bulamazsa, ajansın ellerinden geleni yapacağını anlar ve güvenirler, çünkü UNRWA'da çalışan kuzenleri veya kardeşleri olduğundan, ajansın yardım etmeye çalıştığını ve bunun o ajansın hatası olmadığını bilirler.
"Eğer bu ajans kaldırılırsa, bu tampon ortadan kalkar ve insanların daha fazla savaşmayacağı ne malum? Sosyal düzenin daha fazla çökmemiş olmasına şaşırıyorum. İnsanlar uçurumun kenarına itildi." diye konuştu.
Wateridge, UNRWA'nın geleceğine yönelik tehdidin, Gazze'deki genel kanaatin uluslararası toplum tarafından terk edildikleri yönünde olduğu bir zamanda geldiğini söyledi. “Herhangi bir insanla, herhangi bir siville konuşursanız, kendilerini mutlak bir umutsuzluk içinde hissediyorlar. Bir quadcopter var, sonra bir drone var, bir balık çanağı gibi ve siz sadece öldürülmekten kaçmak zorundasınız. Ve öldürülmekten kaçarken, aileniz için su ve yiyecek bulmak zorundasınız ve şimdi de ısınmak zorundasınız.” dedi.
Gazze'nin bazı bölgelerinde sivil düzenin çoktan bozulduğu uyarısında bulunan Louise Wateridge, “Kerem Şalom'da ve sınırın çevresinde kesinlikle kanunsuz olan bölgeler var. Bunu tarif etmenin başka bir yolu yok. Yerel suçlu aileleri burada faaliyet gösteriyor. Öldürülen şoförlerimiz var ki bu kesinlikle dehşet verici ve ardından tüm yardımlar yağmalanıyor.” dedi. IDF'nin Gazze'deki eylemlerinin 15 aylık savaşın ardından “yaşam koşullarını hayal edebileceğiniz her şekilde olabildiğince sefil hale getirdiğini” ifade etti
Hibya Haber Ajansı