Sabah stratejisi

Dün yeni vergi paketiyle ilgili detaylar takip edildi. 53 maddeden oluşan yeni teklifte öne çıkan maddelere göre yap-işlet-devret modelinin uygulandığı projelerdeki kazançlardan yüzde 30 Kurumlar Vergisi alınması planlanıyor.

Ziraat Yatırım'ın verilerine göre, dün yeni vergi paketiyle ilgili detaylar takip edildi. 53 maddeden oluşan yeni teklifte öne çıkan maddelere göre yap-işlet-devret modelinin uygulandığı projelerdeki kazançlardan yüzde 30 Kurumlar Vergisi alınması planlanıyor. Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren küresel şirketlerden de yüzde 15 vergi alınması hedefleniyor. Dün 11.103 – 11.188 aralığında görece dar bir bant aralığında hareket eden BIST100 günü 11.139 seviyesinden yüzde 0,7 oranında primli tamamladı. Endeksteki yükselişe rağmen sektör bazlı ayrışmalar öne çıktı ve 47 hisse günü artıda tamamladı.

Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak AKBNK, ISCTR ve EREGL öne çıkarken; TCELL, TUPRS ve TOASO ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 2,1 oranında artarak pozitif ayrışırken, Sınai endeksi (XBANK) yüzde 0,6 oranında yükseldi. BIST100'ün bugüne ise hafif alıcılı bir görüntüyle başlaması bekleniyor.

Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında; ABD vadelileri karışık bir görüntü sergilerken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Dolar ise sınırlı da olsa baskı altında. Dün ABD borsaları günü artıda kapatmışlardı. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde konut satışları; yurtdışında ise İngiltere ve Euro Bölgesi TÜFE verileri öne çıkıyor. ABD tarafında ise Sanayi Üretimi, Kapasite Kullanım Oranı ve Fed'in Bej Kitap Raporu takip edilecek. 

ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar haziran ayı verisi açıklandı. Perakende satışlar aylık bazda mayısta yüzde 0,3 artışın ardından haziranda yatay seyre (%0) geçti, beklentiler ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında düşüş kaydetmesi yönündeydi. Bunun yanında, çekirdek perakende satışlar olarak bilinen otomobil, benzin, gıda ve inşaat malzemeleri hariç perakende satışlar ise mayıs ayında yüzde 0,4 oranında artışın ardından haziranda yüzde 0,9 oranında artış kaydetti ve böylece Nisan 2023'ten bu yana en sert artış gözlendi, beklentiler ise aylık artış hızının yüzde 0,2 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Özellikle çekirdek perakende satışlar verisindeki hızlanma, tüketici harcamalarının ve iç talebin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti.

Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan temmuz ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Temmuzda ZEW cari koşullar endeksi hafif düşüş beklentilerine karşın -73,8'den -68,9'a toparlanarak son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşmakla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. ZEW beklentiler endeksi ise temmuzda 47,5'ten 41,8'e gerileyerek son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte beklentilerinden (41) daha sınırlı düşüş kaydetti, bunun yanında pozitif bölgedeki seyrini dokuzuncu aya taşıdı. Temmuzda özellikle beklentiler endeksindeki düşüşte, zayıflayan ihracat, Fransa'daki siyasi belirsizlik ve ECB'nin gelecekteki para politikasına ve faiz indirim patikasına ilişkin netlik eksikliği belirleyici oldu.

Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından haziran ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayımlandı. Bütçe dengesi, aylık bazda haziranda 275,3 milyar TL seviyesinde belirgin açık verdi, mayısta 219,4 milyar TL seviyesinde belirgin fazla vermişti. (Ocakta 150,7 milyar TL açık, şubatta 153,8 milyar TL açık, martta 209 milyar TL açık, nisanda 177,8 milyar TL açık vermişti.) Böylece yılın ilk altı ayında bütçe toplam 747,2 milyar TL seviyesinde açık verdi. Geçen yılın aralık ayında ise bütçe aylık bazda 842,5 milyar TL seviyesinde tarihi yüksek seviyede açık vermişti. 

  1. Detaylara bakıldığında, aylık bazda haziranda bütçe giderleri yüzde 10 oranında artış (faiz giderlerinde aylık yüzde 10,3 oranında düşüşe karşın, faiz hariç giderlerde yüzde 13,3 oranında artış) gözlendi. Bütçe gelirlerinde ise haziranda aylık bazda yüzde 41,3 oranında düşüş (vergi gelirlerinde aylık yüzde 46,2 belirgin düşüş ve vergi dışı gelirlerde yüzde 0,6 oranında sınırlı düşüş) görüldü. Bu kapsamda, aylık bazda haziranda bütçe giderleri 787,7 milyar TL'den 866,5 milyar TL seviyesine yükselirken, bütçe gelirleri ise 1.007,1 milyar TL'den 591,2 milyar TL seviyesine geriledi. 
  2. 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, mayıs ayındaki 1,58 trilyon TL'den haziran ayında 1,64 trilyon TL'ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da yüzde 5,2 seviyesinden yüzde 5,4 seviyesine yükseliş kaydetti. (2024 yılı ilk çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).

 
Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), aylık bazda mayısta yüzde 0,91 oranında düşüşün ardından haziranda %1,95 oranında artış kaydetti, yıllık bazda ise yüzde 61,24'ten yüzde 54,58 seviyesine geriledi ve böylece Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin haziran ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri TSİ 16.15'te takip edilecek. Sanayi üretimi aylık bazda nisanda yüzde 0,1 oranında daralmanın ardından mayısta yüzde 0,7 oranında artışla beklentilerin (yüzde 0,4) üzerinde toparlanma kaydetmişti. Kapasite kullanım oranı ise mayısta yüzde 77,7'den yüzde 78,2 seviyesine yükselmişti. Haziranda ise aylık bazda sanayi üretiminin yüzde 0,3 oranında artması ve kapasite kullanım oranının ise yüzde 78,2'den yüzde 78,4 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden haziran ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri TSİ 15.30'da takip edilecek. Yeni konut başlangıçları aylık bazda nisan ayında yüzde 4,1 oranında artışın ardından mayısta yüzde 5,5 oranında düşüş kaydetmişti. Yeni inşaatı izinleri ise aylık bazda nisan ayında yüzde 3 oranında düşüşün ardından mayısta da yüzde 3,8 oranında düşüş kaydetmişti ve düşüş eğilimini üçüncü aya taşımıştı. Söz konusu veriler, konut piyasasında zayıflamaya işaret etmişti.

Öte yandan, Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen değerlendirmelerle oluşturulan Bej Kitap raporu TSİ 21'de yayımlanacak.

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi'nde ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden haziran ayı TÜFE nihai verileri TSİ 12'de izlenecek. Öncü verilere göre, Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızı haziranda beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya benzer şekilde yüzde 0,2 seviyesinde gerçekleşerek son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda ise yüzde 2,6'dan yüzde 2,5 seviyesine hafif gerilemişti ve böylece ECB'nin yüzde 2'lik hedefine kademeli biçimde ilerlediğine işaret etmişti. Bölgede çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda haziranda bir önceki aya benzer şekilde yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmişti, beklentiler ise yüzde 2,8 seviyesine hafif gerilemesi yönündeydi.

Öte yandan, İngiltere'de BoE'nin para politikasına yön verecek olan verilerden haziran ayı TÜFE verileri TSİ 09'da açıklanacak. İngiltere'de mayısta aylık bazda manşet TÜFE, bir önceki aya benzer şekilde yüzde 0,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (yüzde 0,4 artış) altında kaydedilirken, yıllık bazda ise yüzde 2,3'ten yüzde 2 seviyesine gerileyerek Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti ve böylece BoE'nin hedef seviyesine gelmişti. Çekirdek TÜFE ise, aylık bazda mayısta yüzde 0,9'dan yüzde 0,5 seviyesine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (yüzde 0,3 artış) üzerinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise yüzde 3,9'dan yüzde 3,5 seviyesine gerilemişti ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından haziran ayı konut satışları verisi yayımlanacak. Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından mayıs ayı konut fiyat endeksi verisi yayımlanacak.

Bunun yanında, TSİ 10'da TCMB tarafından mayıs ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayımlanacak.

Şirket haberleri

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 30 Haziran 2024 tarihleri itibarıyla, toplam 13,1milyar (KDV Hariç), satışa esas brüt 161.550 m2 büyüklüğe ulaşan, 1.254 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirildi. Bu satışların toplamda 822,7mn TL (KDV hariç) değerindeki 58 adedi yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirildi.

Ereğli Demir Çelik (EREGL, Nötr): Erdemir'in Dolar cinsi 5 yıl vadeli Eurobond ihracı büyüklüğü 750mn USD, getiri yüzde 8,625 oldu.

Diğer şirket haberleri

Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Şirket, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yerleşik bir firma ile 48 adet vinçin imalatı ve teslimi için 1,2mn EUR tutarında bir sözleşme imzalandı. Söz konusu işin teslim tarihi Şubat 2025 olarak belirlendi.

Desa Deri (DESA): Şirket Yönetim Kurulu, çıkarılmış sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere yüzde 100 artırılarak 245mn TL'den 490mn TL'ye çıkarılmasına karar verdi.

Gen İlaç (GENIL): DMO tarafından düzenlenen ihalelerde şirketin ilaçlarını satmak üzere yetkilendirilen Salutem Ecza Deposu'nun katıldığı DMO 4 aylık ilaç alım ihalesinde Salutem'in uhdesinde kalan ilaçlar şirketten temin ediliyor. DMO 4 aylık ilaç alım ihalesi sonucunda Salutem'in uhdesinde kalan ilaçların şirketin satışlarına katkısı 6,8mn TL olacak.

Kartal Yenilenebilir Enerji (KARYE): Şirket; İngiltere menşeili bir enerji şirketinden Birleşik Krallık'ta güneş enerjisi santrallerinin kurulması, buna ilişkin iş planlarının yapılması, izin süreçlerinin yürütülmesi vb. gerekli iş ve işlemler hakkında danışmanlık almak üzere bir ön sözleşme akdedildi. Hizmetin şartları henüz belli olmayıp şartların belirlendiği yeni bir sözleşme akdedilmesi ve hizmete başlanması halinde gerekli açıklamalar yapılacak.

Margün Enerji (MAGEN): Margün Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Soleil Yenilenebilir Enerji A.Ş.'ye Muğla İlinde güneş enerjisine dayalı Özmen-1 GES projesine, 2,064 MWp kapasiteli bütünleşik depolama ünitesi kurmak için yapılan Üretim Lisansı tadili başvurusu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun 28/03/2024 tarihli Karar'ı ve Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı'nın 11/07/2024 tarihli kararı ile uygun bulunduğu şirkete tebliğ edildi.

Mogan Enerji (MOGAN): 100 MW'lık operasyonel kurulu kapasiteye sahip Kocatepe RES Projesi bünyesinde gerçekleştirilecek olan 32,5 MW kapasiteli Hibrit GES projesinde yatırım süreci başlatıldı. Bu kapsamda projenin anahtar teslim yapım işi Şirketin bağlı ortaklığı İzdem Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş. ile SPI Yenilenebilir Enerji A.Ş. arasında imzalanmış olup; projeye ait güneş panelleri Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri San ve Tic A.Ş. tarafından tedarik edilecek.

Bahse konu Hibrit GES projesi kapsamında yıllık yaklaşık 53mn kwh elektrik üretimi gerçekleştirilecek olup, bu üretimle yaklaşık 22.500 hanenin bir yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak. Projenin yapımına Temmuz 2024 tarihinde başlanarak 2024 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Böylelikle söz konusu santralin, 2025 yılından itibaren, Şirketin ciro ve faaliyet karına olumlu yönde katkı sağlaması öngörülmektedir. Bahse konu yatırımın tutarı yaklaşık olarak 17,7mn USD olup, bu tutarın tamamı Mogan Enerji'nin özkaynakları ile gerçekleştirilecek.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version