Olgun: Şu anda çiftçimiz perişan, banka kredilerini ödeyemez durumda

Afyonkarahisar, 14 Ağustos (Hibya) - İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar’lı üreticilerinin durumunun kötü olduğunu ve borç batağında olduklarını belirtti.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar’lı üreticilerinin durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Dinar, Sandıklı ve Şuhut bölgesindeki üreticilerle tarlada bir araya geldiğini ve tarlada durumun içler acısı olduğunu belirten Olgun, "Burada üretilen patatesler tarlada 3,50 TL’ye alınıyor. Ancak 1 kilogram patatesin maliyeti 8 TL. Dolayısıyla üreticilerimiz patatesin tarladan sökme bedelini bile karşılayamıyor. Dertlerine çözüm bulacak, çare olacak bir yönetici bulamamaktalar. Bunun yanında fasülye üreticilerimizin durumu aynı, karpuz üreticilerimizin durumu yine aynı. Karpuzun  tarlada alım fiyatı 1 TL ancak alan yok müşteri yok, dolayısıyla böyle bir ortamda karpuzu bir dahaki yıla vitrinde göreceğiz. Afyonkarahisar’da biber yetiştiricisinin durumu aynı. Afyon’da domates, kavun yetiştiricisinin durumu aynı buğday, arpa yetiştiricisinin durumu maalesef aynı." şeklinde konuştu.

Üreticilerin bu durumdan bıktıkları ve borç batağında olduklarını ifade eden Olgun, "Üreticinin kredi borcu, ilaç borcu, sulama borcu ve tohum borcu kendi üzerine kalmıştır. Üretici işin içinden çıkamamıştır. Allah aşkına, salatalığın, patatesin alındığı fiyatlarla gidin çarşıda kahvede bir bardak çay , bir bardak su içemezsiniz. Markete gidin bir tane sakız alamazsınız sakız… Bu üretici size ne yaptı? İnsanlara adeta yaşama, öl dercesine muamele yaparak tarladaki ürününün para etmemesi için elinizden gelen politikayı uyguladınız; size yazıklar olsun. Şu anda çiftçimiz perişan, banka kredilerini ödeyemez durumda. Elektrik faturalarını  ödeyemez durumda. Çocuğuna harçlık veremez durumda. Evinin mutfak giderlerini karşılayamaz durumda. Böyle tarım politikası olmaz olsun." dedi.

Olgun, Türk tarımının 30-40 yıl geriye gittiğini ve bundan sonra bu sektörü ayağa kaldırmanın çok da kolay olmayacağını vurguladı.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version