Pazartesi günü, Financial Times köşe yazarı Gideon Rachman, ismi açıklanmayan yetkililere atıfta bulunarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna çatışması konusunda Rusya ile yapılan müzakereler sırasında ABD birliklerini Baltık ülkelerinden çekmeye karar verebileceğini bildirdi ve bunun yalnızca Ukrayna için değil Avrupa için de ciddi sonuçları olabileceğini belirtmişti.
Gazeteciye göre, ABD artık Avrupalılar için "güvenilebilecek bir müttefik" olarak görülmekten çıktı.
Makalede "Hegseth, Volodymyr Zelensky ile yaptığı görüşmede Trump yönetiminin Amerikan kuvvetlerinin büyük bir kısmını Avrupa'dan çekmeyi düşündüğünü söylediğinde Ukraynalıları şaşkına çevirdi" deniyor.
NBC, Amerikalı hükümet yetkililerinin dile getirdiği niyetin Ukraynalı yetkilileri endişelendirdiğini de sözlerine ekledi.
TV kanalının belirttiği gibi böyle bir adım, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesine ve ABD'nin Meksika sınırına daha fazla ilgi göstermek istemesi nedeniyle değerlendiriliyor.
Ancak Pentagon televizyon kanalına, Hegseth'in Amerikan birliklerinin Avrupa'dan çekilmesi konusunda herhangi bir açıklama yapmadığını söyledi.
Salı günü Riyad'da üst düzey Rus-Amerikan görüşmeleri yapıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a göre, uzun bir aradan sonra ilk yüz yüze görüşmede taraflar, Rusya ile ABD arasındaki iş birliğinin tam olarak yeniden başlaması ve karşılıklı çıkarların yeni alanlarına doğru genişlemesi için koşullar yaratma konusunda anlaştılar. Özellikle Moskova ve Washington, büyükelçiliklerin ve diğer yabancı kurumların çalışmalarına yönelik yapay kısıtlamaları ortadan kaldırma ve Ukrayna'daki krizin hızla çözülmesi için çalışmaya başlamak üzere üst düzey çalışma grupları oluşturma konusunda anlaştılar. Bakan ayrıca görüşmelerden sonra ABD'nin Rusya'nın pozisyonunu daha iyi anlamaya başladığına dair güvenini dile getirdi.
Hibya Haber Ajansı