Önde gelen kültür figürlerinin telif hakkı yasasında önerilen değişikliklerin geçim kaynaklarını tehdit ettiği konusunda uyardığı, "Is This What We Want?" adlı albüm değişikliklerin gerçekleşmesi halinde müzik sektörünün gerçeği haline geleceğini söyledikleri boş stüdyo ve performans alanlarının kayıtlarını içeriyor.
Paul McCartney, Elton John, Abba'dan Björn Ulvaeus, aktör Julianne Moore ve yazarlar Val McDermid ve Richard Osman, son aylarda teknoloji şirketlerinin eserlerini lisanssız kullanımdan koruma çağrısında bulunan ünlüler arasında yer alıyor.
Fikrin arkasındaki İngiliz besteci ve eski AI yöneticisi Ed Newton-Rex'e göre, müzik içermeyen albüm, hükümetin planlarını uygulamaya koyması durumunda sanatçıların geçim kaynakları üzerinde oluşacak etkiyi temsil ediyor.
"Hükümetin önerisi, ülkenin müzisyenlerinin hayat boyu emeklerini yapay zeka şirketlerine ücretsiz olarak devrederek, bu şirketlerin müzisyenlerin emeklerini kendileriyle rekabette üstünlük sağlamak için kullanmasına olanak tanıyor." dedi.
"Bu sadece müzisyenler için felaketle sonuçlanmayacak, aynı zamanda tamamen gereksiz bir plan: İngiltere, dünya lideri yaratıcı endüstrilerimizi yok etmeden yapay zeka alanında lider olabilir."
Proje, hükümetin yapay zeka firmalarının algoritmalarını yeni bir telif hakkı muafiyeti kapsamında yaratıcı profesyonellerin çalışmaları üzerinde eğitmesine izin verme önerisine karşı bir protestodur. Plan, eleştirmenler tarafından haksız ve uygulanamaz olarak reddedilen, yaratıcıların ve şirketlerin çalışmalarının kullanılmasını engelleyebilecekleri bir "vazgeçme" seçeneği içeriyor.
Albümde 12 kayıt yer alıyor ve 1000'den fazla sanatçının ortak yazar olarak yer aldığı belirtilirken, düzinelerce "sessiz" parçanın her birinin arkasındaki sanatçının adı belirtilmiyor. Ancak Kate Bush'un bir düzine parçadan birini kendi stüdyosunda kaydettiği anlaşılıyor.
Albüm, değişikliklerin gerçekleşmesi halinde müzik sektörünün gerçeği haline geleceğini söyledikleri boş stüdyo ve performans alanlarının kayıtlarını içeren
Bush, "Geleceğin müziğinde sesimiz duyulmadan mı kalacak?" dedi.
Ortak yazar olarak gösterilen müzisyenler arasında Tori Amos, Billy Ocean, Clash ve Oscar ödüllü besteci Hans Zimmer'ın yanı sıra klasik müzisyenlerden oluşan Kanneh-Mason ailesi de yer alıyor. Şarkı listesinde şu mesaj yer alıyor: "İngiliz hükümeti, yapay zeka şirketlerinin çıkarı için müzik hırsızlığını yasallaştırmamalı."
Spotify gibi streaming servislerinden dinlenebilecek albümden elde edilecek gelir, müzisyenlerin yardım kuruluşu Help Musicians'a bağışlanacak.
Hibya Haber Ajansı