İnfo Yatırım: Ocak ayında beklenti üstü enflasyon

İstanbul, 3 Şubat (Hibya) - İnfo Yatırım'ın değerlendirmelerine göre asgari ücrete yapılan ve özel sektör tarafına yapılan zamların etkisinin alım gücünün ilk çeyrekte artması beklentisi ile bu durumun Ocak ayı enflasyonuna etki ettiği görülüyor.

İnfo Yatırım, Ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ocak ayında TÜFE, yaklaşık %4,3 olan konsensüs beklentilerin üstünde %5,03 oranında artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE, Aralık ayındaki %44,38 seviyesinden Ocak ayında %42,12 seviyesine geriledi. Bizim beklentimiz aylık bazda %4,5 yıllık bazda ise %41,4 artış yönündeydi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %43,58’den %41,76’ya, çekirdek enflasyon ise %45,34’ten %42,65’e geriledi.

ÜFE ise aylık bazda %3,06 oranında artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %28,52 seviyesinden Ocak ayında %27,20 seviyesine geriledi.

TÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %23,57 ile sağlık, %7,66 ile çeşitli mal ve hizmetler ve %7,63 ile eğitim tarafında olurken, Ocak ayında düşüş gösteren grup %5,17 ile giyim ve ayakkabı tarafında gerçekleşti.

ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %16,84 ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması, %9,47 ile diğer ulaşım araçları ve %8,22 ile mobilyada olurken, Ocak ayında en çok düşüş gösteren grup %0,44 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme tarafında gerçekleşti.

Asgari ücrete yapılan ve özel sektör tarafına yapılan zamların etkisinin alım gücünün ilk çeyrekte artması beklentisi ile bu durumun Ocak ayı enflasyonuna etki ettiği görülüyor. Geçtiğimiz dönemlerde TCMB’nin Enflasyon Raporu Toplantısında bir kutu çalışması yayımlanmıştı. Bu kutu çalışmasında asgari ücret geçişkenliği ölçen katsayı 0,08 – 0,12 aralığında belirlenmişti. Yani, asgari ücrette yapılan %1’lik artış 12 aylık dönem içerisinde enflasyonu %0,08—%0,12 aralığında yükseltiyor. %30’luk net asgari ücret zammı ile birlikte düşünüldüğünde TCMB modeli yıllık enflasyonun yaklaşık %3,00—%3,60 yükseltmesi beklenebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu etkinin çoğu ilk çeyrekte yaşanacakken, ilk yarıda tamamının fiyatlara girmesini bekliyoruz.

Enflasyon verisi sonrasında yurt içi piyasalarda satışlar derinleşti. Geçtiğimiz haftalarda Moody’s  geçtiğimiz hafta da Fitch’in Türkiye kredi notunu değiştirmeyerek kredi not artışında daha iyimser senaryolar görmek istemelerinin ardından Enflasyon Sunumu toplantısı öncesinde beklentinin üstünde gelen ve aylık bazda eğilimin Ocak ayında yukarı gitmesi kar satışlarını artırdı. Fakat, 2024 yılının son enflasyon raporu toplantısında Ocak ayında yıllık enflasyonun %42 olmasının beklenmesi ile TCMB’nin projeksiyonlarına uyumlu enflasyon verisinin açıklandığı görülüyor. Ayrıca Trump’ın tarifleri devreye alması da yurt dışında enflasyon endişelerini tetikliyor. Bu durumun etkisi de global tarafta risk iştahını düşünüyor.

TCMB, geçtiğimiz ay 250 baz puan faiz indirdi. 2025 yılı yol haritasını da belirledi. 2025 yılında 12 toplantıdan 8 toplantıya da indirilmesi Merkez Bankası’nın global MB’leri de takip edeceğini gösteriyor. Enflasyondaki ana eğilimin düşüşü ve sadece para politikası değil, maliye politikasının da enflasyondaki ana eğilim düşüşüne katkı sağlayacağının belirtilmesi ile Ocak ayı enflasyonu sonrasında Şubat ayında PPK olmaması TCMB’nin elini güçlendiriyor. Mart ayında TCMB’den faiz indirimlerinin devamını bekliyoruz."

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version