İmamoğlu: Proje amaçlarına ulaşmak için, öncelikle tesis kapasitesini geliştireceğiz

İstanbul, 4 Ekim (Hibya) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı İmamoğlu, sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yasa değişikliğini değerlendirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı İmamoğlu, İBB olarak, yeni yasanın yol açacağı çeşitli sorunları da öngörerek, 1 Ağustos 2024 tarihinde, 39 ilçe belediyesi ile birlikte geniş katılımlı ve çözüm odaklı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini duyurdu.

39 ilçe belediyesinin Veteriner İşleri Müdürlüğü ve diğer yetkilileriyle gerçekleştirilen bu çalıştayda, pek çok konuda fikir birliğine vardıklarını belirten İmamoğlu, "Üst Yapı Şube Müdürlüğümüz tarafından tasarlanan modüler hayvan bakımevi projesini orada tanıttık. Görüldüğü gibi biz, parti ayrımı gözetmeden ve ortak akılla sorunun yönetilmesine kesinlikle öncelik veriyoruz. Yıllarca ihmal edilmiş olan popülasyon kontrolü sorununu, hayvanların refahı, etik, bilim ve yaşam hakkı kavramları çerçevesinde ele almak zorundayız. İBB olarak, işte bu bakış açısıyla ‘Sokakta Yaşayan Can Dostlarımız İçin Destek ve Popülasyon Yönetim Projesi’ hazırladık" dedi.

Başkan İmamoğlu, daha önce yapılan projeler hakkında şunları söyledi:

"Sahiplen İstanbul’ projemiz kapsamında, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle iş birliği yaparak, projeler geliştirdik. ‘SemtPati’ uygulamasıyla, sahiplendirme kampanyalarımıza devam ederken, saha gönüllüleriyle de birlikte çalıştık. On binlerce hayvanın kısırlaştırılmasını sağladık. Sokak hayvanlarını yakalama, muayene, tedavi, müşahede, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme gibi hayvan rehabilitasyon çalışmaları için 6 tane hayvan bakımevimiz mevcut. Son olarak Kadıköy Hasanpaşa’daki Sahipsiz Hayvan Hastanesi projesini tamamladık. Maltepe ve Ataşehir Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Merkezi projelerinde ise, ilçe belediyelerimizle ortak çalışmalarımız en üst seviyede devam ediyor."

İmamoğlu, İBB olarak sokak hayvanlarıyla ilgili süreçte stratejik yaklaşımı 5 başlıkta şu şekilde özetledi:

“Bu süreçte tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına asla izin vermeyeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak elimizdeki tüm imkanları seferber ederek kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştireceğiz ve 16 milyon insanımızın da huzurunu sağlayacağız. Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma kampanyalarıyla sokak hayvanları için sürdürülebilir şekilde sahiplendirme ve yaşatma imkanlarını genişleteceğiz. Daha demokratik bir iktidar döneminde ülkemizi ileriye taşıyacak ve her hususu halkıyla paylaşacak bir dönemde bu yasanın hukuken, vicdanen ve ahlaken uygulanabilir bilimsel ve doğru versiyonunu hep birlikte hazırlayıp milletimizin hizmetine sunacağız.”

Proje kapsamında, alanda şimdiye kadar yapılanları, 6 temel amaçla daha da yukarıya taşıyacaklarını bildiren İmamoğlu, o amaçları şöyle açıkladı:

"Sahipsiz hayvanların sağlık hizmetlerine erişimini artırıp, yaşam koşullarını iyileştirerek, dostlarımızın refahını yükseltmek. Kısırlaştırma ve aşılamalar yoluyla, sokakta yaşayan hayvanların sayısını sürdürülebilir bir şekilde denetim altına almak ve mutlak popülasyon kontrolünü sağlamak. Paydaşlarla iş birliği halinde, bakımevi, tedavi ünitesi, hayvan hastanesi, araç-gereç-ekipman insan kaynağı kapasitesinin arttırılması yoluyla etkin bir performans ortaya koymak. Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik olumsuz tutumları değiştirmek, projeye destek vermeleri için vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve sahiplenmeyi teşvik etmek. Veteriner hekim odaları, veteriner fakülteleri, veteriner klinik ve hastaneleri, yerel yönetimler, barolar, STK’lar, gönüllüler gibi paydaşlar arası etkin bir iş birliği sağlamak. Kurumsal yapımızı geliştirmek, hayvan ve insan sağlığını daha güçlü korumak amacıyla Veteriner Hizmetleri ve Veteriner Halk Sağlığı Dairesi’nin kurulabilmesi için mevzuat değişikliği yapılmasını sağlamak ve Veteriner İşleri Müdürlüğü olmayan ilçelerde kurulması için destek olmak."

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version