Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hipertansiyon, kalp ve damar hastalarının aşırı sıcaklarda dikkat etmesi gerekenler

Sağlık Bakanlığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalarının aşırı sıcaklarda dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı, hipertansiyon, kalp

Bakanlıktan yapılan açıklamada aşırı sıcakların, gün içerisinde damarların genişlemesine ve sıvı kaybına yol açarak tansiyonun düşmesine, gece saatlerinde ise tansiyonun artmasına neden olabildiği bildirildi.

Aşırı terlemeyle birlikte vücutta su ve mineral kaybının yaşandığı, kanın akışkanlığının azalabildiği belirtilen açıklamada yüksek sıcaklığın bacak ve kollardaki damarların genişlemesine, dolaşımın yavaşlamasına ve kalp hızının artışına neden olduğu için kalp krizi, aritmi ve kalp yetmezliği gibi riskin arttığına dikkati çekildi.

Açıklamada kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerinin sıcak havalarda değişebilmekle birlikte, bu ilaçların ısı toleransını ve vücudun kendi sıcaklığını düzenleme yeteneğini bozabildiği aktarıldı.

Hekime danışmadan ilaçların kullanılmasının bırakılmaması ve ilaçların dozunun değiştirilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle hipertansiyon hastaları idrar söktürücü ilaç dozlarını hekimlerine yeniden danışmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durun. Sigara, damar duvarının esnekliğini kaybetmesine neden olarak hipertansiyonda tedaviyi zorlaştırır. Alkol ise ciddi tansiyon düşüklüğüne ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir.”

Yeteri kadar su içilmesi önerilen açıklamada “Çay ve kahve gibi kafein içeren ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın. Yeterli ve dengeli beslenin. Tavuk, balık ve hindi gibi yağsız protein türleri, tam buğday veya tahıl ekmeği, meyve ve sebze gibi lif açısından zengin besinleri tüketin. Şeker oranı yüksek ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Tuzu kısıtlayın, tuz kullanımı günlük bir çay kaşığını geçmemelidir.” denildi.

Mecbur kalınmadıkça güneş etkisinin en güçlü olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkarılmaması gerektiği vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Dışarıda bulunduğunuz zamanlarda ise serin ve gölge alanları tercih edin. Açık renkli, rahat giysiler giyin ve güneşten koruyan uygun bir şapka takın. Hava alabilen rahat ayakkabılar kullanın. Aşırı nemli ortamlardan kaçının. Düzenli yürüyüş veya egzersiz yapın. Ancak yorucu fiziksel aktivitelerde bulunmayın. Yürüyüş öncesi ve sonrası mutlaka sıvı alın, molalarda gölge ve serin yerlerde dinlenin.”

Yaz aylarında soğuk veya sıcak değil, ılık duş alınması gerektiği belirtilen açıklamada tansiyonda ani yükselme veya ani düşüş, ani başlangıçlı baş ağrısı yaşanması halinde mutlaka hekime başvurulması önerildi.

Hibya Haber Ajansı