Google, Chrome’u satmak zorunda kalabilir

Washington, 19 Kasım (Hibya) - Business Standard'ın haberine göre ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın iş uygulamalarında önemli değişiklikler için baskı yapıyor. DOJ, bir yargıçtan Google'ın popüler Chrome internet tarayıcısını satmaya zorlamasını isteyecek.

Bu hamle, Adalet Bakanlığı'nın Ağustos ayında Google'ın arama pazarını yasadışı bir şekilde tekeline aldığına karar vermesinin ardından geldi. DOJ'un talebi ayrıca yapay zeka ve Google'ın Android akıllı telefon işletim sistemiyle ilgili önlemleri de içeriyor.

Google, insanların internete erişim biçimine uzun zamandır hakim. Chrome tarayıcısı, küresel tarayıcı pazarının yaklaşık üçte ikisini elinde tutuyor ve reklam işinin temel taşı olan Google'ın arama motoruyla yoğun bir şekilde entegre oluyor. Kullanıcılar Chrome kullanarak Google aramasına yönlendiriliyor ve şirkete reklamları hedeflemeye yardımcı olan değerli veriler sağlıyor. Hem internet hem de reklamcılık üzerindeki bu düzeydeki kontrol, teknoloji sektöründeki rekabet konusunda endişelere yol açtı.

Ancak Adalet Bakanlığı, bu hakimiyeti rekabete ve tüketicilere zarar verdiğini iddia ederek antitröst yasalarının ihlali olarak görüyor. Öte yandan Google, Adalet Bakanlığı'nın böylesine sert bir hamle için yaptığı baskının "radikal bir gündemin" parçası olduğunu ve eldeki yasal sorunların çok ötesine geçtiğini savunuyor. Google'ın Düzenleme İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lee-Anne Mulholland, hükümetin yaklaşımının tüketicilere zarar vereceğini ve seçimlerini sınırlayacağını söyledi.

Bu yasal mücadele, Biden yönetiminin Büyük Teknoloji'ye karşı aldığı en agresif eylemlerden biri olabilir.

Davanın duruşması Nisan ayında yapılacak ve nihai kararın Ağustos 2025'te açıklanması bekleniyor. Savcılar, Google'ın Apple gibi şirketlerle cihazlarda varsayılan arama motoru olarak kalması için yaptığı özel anlaşmaları sonlandırmaktan, Chrome ve Android gibi işinin bazı bölümlerini satmaya kadar çeşitli çözümler düşünüyor.

 

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version