Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Google, ”akıl almaz” kuantum hesaplama çipini tanıttı

Kaliforniya, 10 Aralik (Hibya) – Google, dünyanın en hızlı geleneksel bilgisayarlarından bazılarının tamamlaması için 10.000.000.000.000.000.000.000.000 yıl sürecek görevleri tamamlamak için sadece beş dakika harcıyor.

Kaliforniya, 10 Aralik

Bu, 10 septilyon yıl demek; bilinen evrenimizin yaşını çok aşan bir sayı ve son kuantum hesaplama atılımının arkasındaki bilim insanlarının kesinlikle teknik olmayan bir terime yönelmesine neden oluyor: "akıl almaz".

Kaliforniya'nın Santa Barbara sahil kasabasında üretilen Willow adlı yeni çip, After Eight çikolata boyutlarında ve geliştirmenin deneysel aşamasını büyük ölçüde hızlandırarak yeni ilaçların yaratılmasını hızlandırabilir.

Performansına ilişkin raporlar, 2021'den bu yana kuantum hesaplamanın, ilaçlardan pillere kadar insanlığın yeni malzemeleri araştırma ve geliştirme yeteneklerini dönüştürmeye yetecek kadar güçlü hale gelmesine yalnızca beş yıl kaldığını gösteren bir dizi sonucun ardından geldi. Dünya çapındaki hükümetler araştırmaya onlarca milyar dolar harcıyor.

Birleşik Krallık'tan bağımsız bir uzman, kuantum hesaplamanın insanoğlunun ilaçlardan pillere kadar yeni malzemeler araştırma ve geliştirme kabiliyetlerini dönüştürmeye başlayacak kadar güçlü hale gelmesine sadece beş yıl uzaklıkta olduğumuzu gösteren, 2021'den bu yana elde edilen sonuçların ardından performansına ilişkin raporların geldiğini söyledi. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler araştırmalara on milyarlarca dolar akıtıyor.

Willow'un önceki versiyonlara göre hataya çok daha az eğilimli olduğu ve zaten hızla gelişmekte olan yapay zeka alanının potansiyelini artırabileceği iddia ediliyor.

Maddenin aynı anda birden fazla durumda bulunabileceği keşfinden yararlanan kuantum hesaplamanın, daha önce mümkün olandan çok daha büyük hesaplamalar yapma gücüne sahip olacağı ve böylece nükleer füzyon reaktörlerinin oluşturulmasını hızlandıracağı ve özellikle tıp biliminde yapay zekanın etkisini hızlandıracağı tahmin ediliyor. Google, örneğin MRI taramalarının atom düzeyinde ayrıntılı olarak okunmasına izin verebileceğini ve yapay zekanın işlemesi için insan vücudu ve hastalıklar hakkında yeni veri önbelleklerinin kilidini açabileceğini söyledi.

Ancak, bariyerler olmadan teknolojinin en karmaşık şifrelemeleri bile kırabilecek güce sahip olduğu ve bilgisayar güvenliğini zayıflatabileceği yönünde korkular da var.

Google Quantum AI, aralarında Microsoft, Harvard Üniversitesi ve İngiltere bağlantılı bir firma olan Quantinuum'un da bulunduğu kuantum mekaniğinin hesaplama gücünden nasıl yararlanılacağı konusunda mücadele eden çok sayıda gruptan biri. Temel sorunlardan biri, mikroskobik malzeme kusurları, kozmik ışınlar ve iyonlaştırıcı radyasyonun bile kuantum çiplerini rotasından çıkarma eğiliminde olması nedeniyle kuantum çiplerinin kırılganlığını azaltmaktır.

Firmanın kurucusu Hartmut Neven, Pazartesi günü Nature dergisinde yayınlanan son test sonuçlarının “kuantum hata düzeltme alanında neredeyse 30 yıldır peşinde koşulan önemli bir sorunu çözdüğünü” belirterek, “Kuantum işlemciler çift kat hızla ilerliyor ve biz ölçek büyüttükçe klasik bilgisayarlardan çok daha iyi performans göstermeye devam edecekler” dedi.

Yeni çipin klasik bilgisayarlardan çok daha yüksek hızının “kuantum hesaplamanın çoklu bir evrende yaşadığımız fikrine uygun olarak birçok paralel evrende gerçekleştiği düşüncesini desteklediğini” söyledi.

Basitçe söylemek gerekirse, bir kuantum bilgisayarı aynı anda birçok farklı durumda olabiliyorsa, aynı anda daha fazla iş yapabilir.

Oxford Üniversitesi Kuantum Enstitüsü'nde araştırma görevlisi ve Oxford Kuantum Devreleri'nin kurucusu Dr. Peter Leek şunları söyledi: "Bunu bu şekilde ifade etmek kesinlikle düşündürücü. Gerçekte yaptığı şey, kuantum hesaplama teknolojisinin hızla ilerlediğini göstermek. Gerçekten işe yarıyor.”

Google sonuçlarını hata düzeltmedeki gelişmelerin “parlak bir örneği” olarak tanımladı, ancak çok hızlı işleme sonuçlarının “gerçek dünyada pek işe yaramayan” hesaplamalarla ilgili olduğu konusunda uyardı.

“Çok iyimserim,” dedi. “Önümüzdeki beş yıl içinde gerçek bir ivme göreceğimizi düşünüyorum ve sonra, bakın, bu makine ilginç bir şey hesapladı ve bunu birine açıklayabilirim ve bunun gerçek dünyada nasıl kullanılabileceğini söyleyebileceğiz.”

Google Quantum AI'nın direktörü ve baş operasyon görevlisi Charina Chou, yüksek güçlü kuantum bilgisayarlarının mevcut şifreleme sistemlerini mahvetme riskleri sorulduğunda şunları söyledi: “Güvenlik uzmanları bunun üzerinde çalışıyor ve son yıllarda doğru standartların ne olması gerektiğini, kuantum sonrası şifrelemenin nasıl görünmesi gerektiğini gerçekten anlamak için bolca zamanları oldu.”

"Bu alanda hem büyük şirketlerle hem de akademisyenler ve yeni kurulan şirketlerle çalışıyoruz; fizik, kimya ve malzeme bilimi alanlarında iş birliğine çok ama çok hazır görünüyorlar." diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı