Dünya Bankası'nın, yapay zeka ve istihdam konusundaki bir araştırmasında, yapay zeka ile ilgili değerlendirmelerin son dönemde, "tüm endüstrileri yeniden şekillendirmekle tehdit ettiği"ne odaklandığı vurgulanarak, bu riskin "yüksek gelirli ülkelere" odaklandığı belirtildi.
Dünya Bankası'dan yapılan konuyla ilgli değerlenirmede, "Peki yapay zeka, küresel işgücünün yüzde 80'ini oluşturan gelişmekte olan ülkelerdeki çalışanlar için ne anlama geliyor?" denildi ve eklendi:
"Yakın tarihli bir makalede, yapay zekanın gelişmekte olan dünyadaki işgücü piyasası etkisini daha iyi anlamak için 3,5 milyarlık bir nüfusu kapsayan 25 ülkeden elde edilen verileri analiz ettik. Bu ülkelerdeki çalışanlar için, işlerinin ne ölçüde yapay zeka kullanılarak yapılabileceğini gösteren yapay zekaya maruz kalma düzeyini değerlendirdik. Bulgularımız, yapay zekanın işler üzerindeki etkilerinin Küresel Güney'de, özellikle de düşük gelirli ülkelerde daha kademeli olacağını gösteriyor."
İşlerin apay zekaya maruz kalmasında önemli farklılıklar olduğunun da altı çizilen değerlendirmede, şöyle evam edildi:
"Çatı ustaları gibi bazı meslekler çok düşük etkiye sahiptir, yani yapay zekanın görevlerini etkilemesi pek olası değildir. Öte yandan, bordro memurları gibi işler, yapay zekanın çalışma şekillerini önemli ölçüde değiştirebileceğini gösteren yüksek etkiyle karşı karşıyadır. Küresel olarak, çalışanların en büyük yoğunluğu, motorlu araç tamircileri gibi orta-düşük düzeyde yapay zekaya maruz kalan mesleklerdedir."
Hibya Haber Ajansı