DSÖ, antibiyotik kirliliğine ilişkin ilk kılavuzunu paylaştı

Cenevre, 3 Eylül (Hibya) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üretimden kaynaklanan antibiyotik kirliliğine ilişkin ilk kılavuzunu yayımladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üretimden kaynaklanan antibiyotik kirliliğine ilişkin ilk kılavuzunu yayınladı.

Antibiyotik üretimi için atık su ve katı atık yönetimine ilişkin yeni kılavuz, 26 Eylül 2024'te gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (UNGA) Antimikrobiyal Direnç (AMR) Yüksek Düzeyli Toplantısı öncesinde önemli ancak ihmal edilmiş zorluğa ışık tutuyor.

Antibiyotik kirliliğinden kaynaklanan AMR'nin ortaya çıkması ve yayılması, kirlilikten sorumlu üretim tesislerinde üretilen ilaçlar da dahil olmak üzere antibiyotiklerin küresel çapta etkinliğini zayıflatabilir.

Yüksek antibiyotik kirliliği seviyelerinin yaygın olarak belgelenmesine rağmen, sorun büyük ölçüde düzenlenmedi ve kalite güvence kriterlerinde genellikle çevresel emisyonlar ele alınmadı.

Kılavuz, AMR'nin ortaya çıkma ve yayılma riskini azaltmak için insan sağlığına dayalı hedeflerin yanı sıra insan, hayvan veya bitki kullanımına yönelik tüm antibiyotiklerin sudaki yaşam için neden olduğu riskleri ele almaya yönelik hedefleri sunuyor.

AMR, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler artık ilaçlara yanıt vermediğinde ortaya çıkar, bu da insanları daha hasta hale getirir ve tedavisi zor enfeksiyonların yayılma, hastalık ve ölüm riskini artırır. AMR, büyük ölçüde antimikrobiyallerin yanlış ve aşırı kullanımından kaynaklanmaktadır.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version