DEVA Partili Avşar: AFAD, olası Marmara depremine ne kadar hazır?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, AFAD’ın olası bir depreme karşı hazırlık durumunu ve kapasitesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Avşar, afet yönetiminin “afet öncesi risk, zarar azaltma, hazırlık, afet anı müdahale ve afet sonrası iyileştirme” olarak 4 aşamada ele alınması gerektiğini belirterek, “Ancak risk azaltma ve hazırlık noktasında sorumlu kurumumuz AFAD maalesef 6 Şubat depremlerinde bu sınavı başarıyla verememiştir. Çünkü kurumsal yapısı ve hareket kabiliyeti çok yetersiz kalmıştır” diye konuştu.

“Sorunu doğru tespit etmemiz lazım, burada AFAD’ın afet öncesi ve afet anındaki müdahale sürecindeki yetersizliğinin adını doğru koymak lazım” diyen Avşar, “Tabi biz üzerinden geçen 22 aylık süreçte ne kadar ders alındı ne kadar yol kat edildi, neler yapıldı? onları öğrenmek istiyoruz. Keza Bakanlık, bütçesinin yüzde 25’i, çok önemli bir rakam AFAD’a ayrılmış bulunmaktadır” dedi. Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu her fırsata dile getirdiğini aktaran Avşar, “sağır sultanın dahi duyduğunu” kaydederek, “Ancak gelin görün ki, her konuda olduğu gibi burada da raporların, planların ve programların hep kağıt üzerinde kaldı” ifadesini kullandı. 6 Şubat depreminden 2,5 ay önce 23 Kasım 2022 Düzce Depreminin analiz raporunda gördüklerini dile getiren Avşar, rapora şu şekilde atıfta bulundu: “Koordinasyon sağlanamadı, toplanma alanı yanlış seçildi, yardımlar geç geldi. Çadır takibi yapamadık, yemek dağıtımında sorunlar yaşadık, Afet nakliye personeli ancak iki gün sonra Düzce’ye ulaşabildi, zarar tespiti konusunda yetersiz kalındı.”

Avşar, telaş ve korkularının olası bir Marmara depreminde yine bu senaryonun tekrar yaşanabilme olasılığı olduğunu söyledi. Avşar, “Bu konuda, özellikle Marmara Depremine ilişkin böyle bir tabloyla karşılaşmamak adına AFAD’ın ilk 48 saatte, afet öncesi, afet anı ve afet sonrası için bir çalışması var mı? Bu dağınık yapıyla koordinasyonu sağlamak her ne kadar zor ise de paydaşlarla bir planınız var mı? Yani Düzce depremi analiz raporu dikkate alınmadığı gibi, acaba 6 Şubat depremleri sonrası deprem araştırma komisyonları raporları da aynı akıbete uğramış mıdır? AFAD bunlardan ders çıkarıp gerekli yapılanmayı tamamladı mı? Bu raporlar göz önüne aldı mı?” diye konuştu.

“Öğrenmek istediğim bu duruma ne kadar hazırız?” diyen Avşar, Kahramanmaraş’ta il afet risk azaltma programı yapıldığını hatırlatarak, bu toplantıda deprem riskinin konuşulmasına rağmen AFAD binasının fay hattı üzerinde kurulduğunu belirtti. Avşar, “Dlayısıyla bu iş şimdi ne kadar sıkı tutuluyor? Bunların takibi ne kadar yapılıyor? Bunları öğrenmek istiyoruz” dedi.

Sunumunda Bakan’ın konuya yer verdiğini söyleyen Avşar, 6 Şubat depremlerinden sonra Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınları Derneğinin verilerine göre 500’ü aşkın kaybolan insanımızın akıbetini sordu. Avşar, 16 Kasım 2023’te konuyu bir soru önergesiyle sorduklarını ama içtüzük gereği 15 gün içinde cevaplaması gereken önergenin, üzerinde 1 yıl 4 gün geçmesine rağmen henüz cevaplanmadığını Bakan’a söyledi. Avşar, “Bu konuda aileler mağdur,perişanlıklarının giderilmesi gerekiyor. Yakınları diri veya ölü nerede olduklarını öğrenmek istiyor. Kaçırıldılar mı? Suç şebeklerin eline mi düştü? Toprağa mı karıştı? Bununla alakalı bir bilgi istiyor.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version