COP29’da, iklim finansmanı için yeni hedef nihayet belirlendi

Bakü, 24 Kasım (Hibya) - Azebeycan'ın Bakü kentindeki BM İklim Zirvesi COP29'da zorlu müzakerelerin ardından, dünya ülkelerinin, gelişmekte olan ülkelerin iklim mücadeleleri için ne kadar paraya sahip olmaları gerektiği konusunda yeni bir hedef benimsendi.

Bu miktarın 2035'ten önce yılda en az 300 milyar dolara, yani şu anki miktarın üç katına çıkması gerekiyor.

Varılan anlaşmaya göre, BM sisteminde küçük bir çemberi oluşturan zengin ülkeler, kamu ve özel kaynaklardan harekete geçme konusunda ön planda olması gerekiyor.

Bu nedenle AB ülkeleri için ilan edilen hedef bu çemberi genişletmek. Anlaşmada gelişmekte olan ülkelerin de hedefe ulaşılmasına katkıda bulunmaya teşvik ediliyor.

Ancak aynı zamanda metinde hiçbir şeyin ülkelerin şu anda sahip olduğu statüyü değiştirmediği vurgulanıyor, bu da Çin ve Suudi Arabistan gibi zengin ülkelerin ödeme yapmak zorunda olmadığı anlamına geliyor.

Bu da potansiyel olarak gelişmekte olan ülkelerin daha fazla para ödemesi anlamına gelebilir.

Anlaşmada tüm ülkeler toplam iklim finansmanının  en az 1,3 trilyon dolara çıkarılması için işbirliği yapmaya teşvik ediliyor ve bunun gerçekleşmesi için bir yol haritası hazırlanması gerekiyor.

Bu miktar, gelişmekte olan ülkelerin talep ettiği ve zirve sırasında BM bünyesindeki bir uzman grubunun hazırladığı raporda gerekli olduğu belirtilen miktar oluyor.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version