Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çinli Uzmanlar: AB, yeşil dönüşüm adı altında ticari korumacılık yapıyor

Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi’ne bağlı DTÖ Hukuk Araştırmaları Merkezi uzmanları, AB’nin yeşil dönüşüm adı altında ticari korumacılık girişimlerinde bulunduğunu savundu.

Çin Siyaset Bilimi ve

Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi'ne bağlı DTÖ Hukuk Araştırmaları Merkezi uzmanları, AB'nin yeşil dönüşüm adı altında ticari korumacılık girişimlerinde bulunduğunu savundu.

Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi’nde görev yapan Shi Xiaoli ve Cui Yunfei, Avrupa Birliği'nin (AB) yeşil dönüşüm politikaları adı altında ticari korumacılık yaptığını öne süren bir tez yayımladı. Tezde, Avrupa Komisyonu'nun 20 Ağustos'ta Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik anti-sübvansiyon soruşturmasının nihai karar taslağını yayımladığı ve bu araçlara yüzde 36,3 oranına varan gümrük vergisi uygulanmasının planlandığı hatırlatıldı. Ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 13 Eylül 2023 tarihinde soruşturmayı resmen başlatacağını ilan ettiği vurgulandı.

Tezde, uluslararası toplumun bu gelişmeleri yakından takip ettiği ve birçok AB üye ülkesi, otomotiv dernekleri, işletmeleri, düşünce kuruluşları ve uzmanların AB'nin bu soruşturmasının "adil ticareti koruma" adı altında ticari korumacılık olduğu görüşünü paylaştığı belirtildi.

AB'nin bu soruşturma ile iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm çabalarında küresel bir liderlik konumuna gelmeyi amaçladığına dikkat çeken uzmanlar, birçok ülkenin fotovoltaik ürünler, elektrikli araçlar ve lityum iyon pilleri endüstriyel gelişmenin öncelikli alanları olarak gördüğünü, AB'nin de bu konuda öne çıkan bir örnek olduğunu kaydetti. AB'nin, ABD'nin Enflasyonu Azaltma Yasası'na göre sübvansiyon uygulamalarını eleştirirken, kendi iç pazarında bu üç sektöre yönelik sübvansiyonları artırdığı ifade edildi.

Tezde ayrıca, AB'nin yeni enerji endüstrisini geliştirmesinin, BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın yanında, küresel endüstri rekabet gücünü artırmayı da hedeflediği ve bu hedeflere ulaşmak için geniş kapsamlı sübvansiyon politikalarını uyguladığı belirtildi.

Avrupa Komisyonu'nun yayımladığı verilere göre, 2018-2024 döneminde AB, pil, hidrojen enerjisi, yarı iletken ve haberleşme teknolojisi ile yeni nesil bulut altyapı tesisleri gibi alanlarda 36,2 milyar avro değerinde ulusal yardımı onayladı.

Hibya Haber Ajansı