Çin’de “alçak irtifa ekonomisi” 2 trilyon yuan’lık büyüklüğe koşuyor

Çin’deki ilk otonom uçan taksinin test uçuşu kısa süre önce ülkenin güneyindeki Shenzhen kentinde başarıyla gerçekleşti.

Çin’deki ilk otonom uçan taksinin test uçuşu kısa süre önce ülkenin güneyindeki Shenzhen kentinde başarıyla gerçekleşti. “Açık irtifa ekonomisi” olarak adlandırılan bu yeni sektörün 2030 yılına kadar 2 trilyon yuan’lık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Kesin olmayan verilere göre sektörün 2023 sonu itibarıyla 500 milyar yuan’ı aştı.

Çinli AutoFlight firması tarafından geliştirilen elektrikli dikey kalkış ve iniş aracı (eVTOL), kısa süre önce ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinin Shenzhen kentinde yer alan Shekou Cruise Home Limanı’ndan havalanarak, Zhuhai kentindeki Jiuzhou Limanı’na giderek ilk şehirlerarası test uçuşunu tamamladı.  Elektrikle çalışan, maksimum 250 kilometre menzile sahip “uçan taksi” Prosperity, saatte 200 kilometreye varan seyir hızıyla 5 kişiyi taşıyabiliyor. Söz konusu uçuşun, Çin’in alçak irtifa ekonomisi için bir müjde olduğu belirtiliyor.

Uçan taksilerin gelecekte çevre dostu seyahat seçenekleri, trafik sıkışıklığından kurtulma ve yolculuk sürelerinin önemli ölçüde azalması gibi faydalar sağlayacağı düşünülüyor. Alçak irtifa ekonomisi tanımlaması, insanlı ve insansız hava araçlarının çeşitli alçak irtifada uçuş faaliyetlerini ve ilgili alanlardaki kapsamlı ekonomik faaliyetler için kullanılıyor.

Dijital teknoloji, bilişim, havacılık ve insansız hava aracı teknolojileri gibi birçok alanı birleştiren alçak irtifa ekonomisinin, yüksek nitelikli yatırımlar için yeni hedef hâline gelmesi bekleniyor.

Alçak irtifa ekonomisi, lojistikten acil kurtarma faaliyetlerine, tarımsal üretimden toplu taşımaya kadar gittikçe daha geniş alanı kapsıyor. Kesin olmayan verilere göre, geçen yıl itibarıyla Çin’de drone ve drone teknolojileriyle ilgili faaliyet gösteren işletmelerin sayısı 16 bini aştı.
 

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version