Bakan Yardımcısı Macit, Bab-ı Ali Toplantıları’na katıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit, İstanbul'da düzenlenen Bab-ı Ali Toplantıları'na katıldı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit, İstanbul'da düzenlenen Bab-ı Ali Toplantıları'na katıldı.

Bakan Yardımcısı Macit, Kağıthane'de düzenlenen 139. Bab-ı Ali Toplantıları'nda yaptığı konuşmada, eğitim konusunda kamu menfaatinin ortak çıkarı doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.

Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırmasının (TIMSS) geçen aylarda yayımlanan sonuçlarına değinen Macit, "TIMSS'te 4'üncü sınıflarda fen bilgisi alanında Türkiye dünyada dördüncü ülke, OECD ülkeleri arasında ikinciyiz, birinci Güney Kore. Matematikte de 4'üncü sınıflarda dünyada sekizincisiyiz, OECD ülkeleri arasında da dördüncüyüz. 8'inci sınıflarda da fen alanında yedinciyiz, OECD ülkeleri arasında beşinciyiz. Matematik alanında dünyada 13'üncüyüz, OECD ülkeleri arasında onuncuyuz. 'Muhtemelen sırada var.' diye sayacağımız ülkelerin hepsi gerimizde olan ülkeler; Finlandiya, ABD, İngiltere gibi… Dolayısıyla eğitimde geldiğimiz nokta iyi bir nokta." dedi.

Bakanlığın 1 milyon 200 bine yakın öğretmeni bünyesinde istihdam ettiğini vurgulayan Macit, "Öğrenci sayımız 18 milyona yaklaştı. 75 bin kurumdan ve 800 bine yaklaşmış derslikten bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Öğretmen ve derslik sayısının sınırlı, öğrenci sayısının ise maksimum olduğu ortamlarda eğitimin kalitesinden bahsedilemeyeceğini belirten Macit, "Derslik başına öğrenci sayıları bugün 23'lere, 16'lara, 12'lere kadar düşmüş durumda. 60'ların, 70'lerin olduğu bir yerde bırakın yapay zekâyı ve teknolojiyi, 'Hangi öğrenci ne anladı?' sorusuna cevap veremezsiniz." diye konuştu.

Türkiye'de eğitimin içeriğini sadeleştirdiklerini aktaran Macit, "Çünkü artık dünyanın geldiği noktada lise veya üniversiteden mezun olan çocuğun ne kadar bilgiye sahip olduğuna değil, önüne konulan bilgiyle ne kadar çıktı üretebildiğine bakılıyor. Öğrenmeyi öğrenmiş mi, ona bakılıyor aslında." dedi.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version