Bakan Koca’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Beyaz Reform, hekimlerin kamuya geçişi başta olmak üzere pek çok sonucu getirmiştir. Sağlıkta Şiddet Yasası sonucunda şiddet olayları, önemli ölçüde azalmıştır. Beyaz Kod uygulaması yanı sıra Gri Kod uygulaması, pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Çalışmalarımız sonucunda Beyaz Kod sayısı 1 milyonda 31’den, 1 milyonda 14’e inmiştir. Gri Kod uygulanan bölgelerde ise bu düşüş ilave olarak yüzde 50’den fazladır.
Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır. Sağlık çalışanlarının verdikleri her hizmetin karşılığını aldığı bir teşvik sistemine geçmiş durumdayız.
Koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem arttı, kaynaklarımızın yaklaşık üçte birini koruyucu hekimlik için kullandık. Uzaktan sağlık hizmeti ile ilgili altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve pilot uygulamaları başlattık. Kronik hastaların takibi, rapor, reçete yenileme için de bu uygulama sayesinde çevrimiçi hizmet sunmayı planlıyoruz.
Kısa adı YAŞAM olan Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizi hayata geçirdik, uygulamaya 80 yaş üzeri vatandaşlarımızdan başladık. Yaş sınırını aşağıya indirerek uygulamayı yaygın hale getireceğiz.
Evlilik öncesi SMA taşıyıcı tarama programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradık. Yenidoğan SMA tarama programında 2 milyon 200 binden fazla bebeğimiz için tarama yaptık. Erken tanı, tedavi başarımızın yüzde 90’ının üzerine çıkmasını sağladı.
23 şehir hastanemizde toplam 34 bini aşkın yatak kapasitesiyle hizmet veriyoruz. Yatak kapasitesi 15 bini bulacak olan 12 şehir hastanemizin yapımı devam etmektedir. Kullanılan her 100 kutu ilacın 91’i değer bazında ise 57’si artık ülkemizde üretiliyor. Sağlık Vadisi’ni kurma çalışmalarını hızlandırdık.
Hedefimiz ihtiyacımız olan aşıların tamamının Türkiye’de üretilmesidir. 3 aşımız yani kuduz, Hepatit A ve suçiçeği aşıları teknoloji transferiyle artık ülkemizde üretilecek. 2028’de tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak.
Nadir hastalıklar için Hücre ve Gen Terapisi hastanesi kuruyoruz. Böylece en güncel tedaviyi kendimiz geliştirerek uygulayacağız.
Sağlıkta istenilen sonucun temelde insan kaynağına bağlı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple yapılanların en önemlisi tıpta uzmanlık eğitimi talebini artırarak 4 yıl sonra uzman hekim sayımızın iki katına çıkmasını garanti altına almış olmamızdır.
Randevulu muayeneye yöneliş beraberinde bazı uygulama zorlukları getirdi. Geçen yıl 23 milyon kişi aldığı randevulardan en az birine gelmedi. Nüfusun yaklaşık dörtte biri demek. Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. 3-4 saat kala iptal edilen randevu sayısı ise 21 milyon. Bu gibi sebeplerle randevu kapasitesinin yüzde 30’u kullanılamadı.
Artık vatandaşlarımız sağlık hizmeti almak için en iyi adres olarak kamu hastanelerimizi görüyor. Sağlık sorunlarında kamu hastanelerimize müracaat ediyor.
Sağlık yöneticileri ve yazılım mühendisleri olarak birlikte bir altyapı kurduk. MHRS, telefon ve internet erişiminin olduğu her yerde yepyeni bir özellik kazanmış, modifiye olmuş durumda. Sitem artık şöyle işleyecek. Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 08.00’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Bu sisteme Onaylı Randevu Sistemi, MHRS’de başlatılan bu yeni döneme de Onaylı Randevu Dönemi diyoruz. Uygulama pazartesi günü başlıyor. Onaylı Randevu Dönemi hayırlı olsun.
Yeni dönemde ayrıcalıklı iki hasta grubumuz var. 65 yaş üstü hastalarla, kanser hastaları. Bu gruptaki hastalar onay işlemlerinden istisnadır. Onaylı Randevu Sistemi, hastanelerimize, hekimlerimize zamanı verimli kullanma imkanı sağlayacak. Hasta gelemeyeceği randevuyu iptal edecek.
Onaylı Randevu Sistemi sayesinde öngörümüze göre birçok branşta hastamızın talebine 24 saat içinde verebiliyor olacağız. Bu yeni sistemden beklenen sonucu alacağımıza inanıyoruz. Taleplerin etkin bir şekilde karşılanabilmesi içinse Randevu Koordinasyon Merkezi’ni devreye alıyoruz. Bu merkezin faaliyetlerini şahsen takip edeceğim.”
Hibya Haber Ajansı