Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyon ve faizlere ilişkin değerlendirmesinin ardından Asya hisse senedi piyasaları bu sabah karışık seyrediyor.

Bugün ne bekleniyor?

Piramit Menkul Kıymetler'in verilerine göre, Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyon ve faizlere ilişkin değerlendirmesinin ardından Asya hisse senedi piyasaları bu sabah karışık seyrediyor. Başkan Powell, ikinci çeyrek enflasyon verilerinde ilerleme olduğunu, rakamların enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine yönelik güven verici olduğunu belirtti. Powell, faiz indirimlerine başlamak için enflasyonun hedefe ulaşmasının beklenmeyeceğini ima etti. Bu sabah, Japonya'da Nikkei225 Endeksi yüzde 0,22 ve Topix Endeksi yüzde 0,49 artış gösterdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,34 düşerken Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 0,34 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 1,37 geriledi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0,22 artarken Kosdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,58 düştü. Tayvan Taiex Endeksi yüzde 0,08 ile yatay seyrederken Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 0,14 azaldı. ABD’de Powell’ın yorumları sonrası pozitif kapanışın ardından endeks vadelileri pozitif seyrin süreceğini işaret etmektedir. Avrupa piyasaları karışık bir açılışa hazırlanıyor.

Almanya ve Euro Bölgesi’nde ZEW ekonomik güven endeksleri (Temmuz)

Bugün küresel piyasalarda Almanya ve Euro Bölgesi’nin temmuz ayı ZEW ekonomik güven endeksleri ile ABD’de haziran ayı perakende satışlar verisi takip edilebilir. ZEW endekslerine göre Almanya ve euro Bölgesi’nde altı aylık ekonomik güven, 2023’ün son çeyreğinde kötümserden iyimsere dönmesinden bu yana iyimserlik giderek artıyor.

ABD’de perakende satışlar (Haziran)

ABD’de tüketim harcamaları için gösterge niteliğindeki perakende satış hacmi verisi mayısta aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,27 artmıştı. Haziranda aylık bazda %0,3 gerileme beklenmekte olup perakende satışlardaki zayıf seyir devam ediyor.

Yurt içinde Tarım ÜFE, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Haziran)

Yurt içinde bugün haziran ayına ilişkin Tarım ÜFE ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) merkezi yönetim bütçe istatistikleri takip edilecek. TÜİK verilerine göre Tarım-ÜFE mayısta aylık yüzde 0,91 azalırken yıllık yüzde 61,24 artmıştı.

HMB’nin son istatistiklerine göre mayısta, merkezi bütçe dengesi 219,41mlr TL, faiz dışı denge 330,05mlr TL fazla verdi. Buna göre ocak-mayıs döneminde bütçe dengesi toplam 471mlr TL açık, faiz dışı denge 3,24mlr TL fazla verdi.

Piyasalarda cuma günü ve dün ne oldu? Geçen hafa cuma günü ve bu haftanın ilk işlem gününde Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Japonya’da Nikkei225 Endeksi cuma günü yüzde 2,45 düşmesinin ardından bayram tatili dolayısıyla pazartesi günü Japonya piyasaları kapalı idi. Çin CSI300 Endeksi cuma günü yüzde 0,12, pazartesi yüzde 0,11 yükselerek sınırlı kazançlarını üçüncü güne taşıdı. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 2,59 artmasının ardından yüzde 1,52 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1,19 gerilemesinin ardından yüzde 0,14 yükseldi. Avrupa piyasalarında cuma günkü pozitif seyrin ardından dün satıcılı bir seans oldu. İngiltere FTSE 100 Endeksi cuma günü yüzde 0,36 yükselmesinin ardından yüzde 0,85 düştü, Almanya DAX Endeksi yüzde 1,15 yükselmesinin ardından yüzde 0,84 düştü ve Fransa CAC 40 Endeksi yüzde 1,05 artmasının ardından yüzde 1,19 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,86 yükselmesi sonrasında dün yüzde 1,02 düştü. ABD hisse senedi piyasalarında ise cuma ve pazartesi günleri pozitif bir seyir izlendi. Cuma ve pazartesi günleri sırasıyla, S&P 500 Endeksi yüzde 0,65 ve ardından yüzde 0,28, Dow Jones Endeksi yüzde 0,62 ve ardından yüzde 0,53 ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,63 ve ardından yüzde 0,40 artış gösterdi.

Borsa İstanbul'da BIST100 Endeksi cuma günü yüzde 0,37 artışla haftayı 11.064 puandan kapattı. BIST100'de işlem hacmi 101,09mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi yüzde 0,19 yükselerek 12.028 puana ulaştı. Bankacılık endeksi (BIST Banka) yüzde 0,87 primle 15.828 puandan günü tamamlarken sınai endeks (BIST Sınai) yüzde 0,19 artışla 14.737 puandan kapandı. Dün, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yurt içinde piyasalar kapalıydı.

Powell’ın konuşması

Fed Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada enflasyonun seyri ve Fed’in faiz patikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. İkinci çeyrek enflasyon verilerinde ilerleme olduğunu söyleyen Başkan Powell, son rakamların hedefe doğru ilerlendiğine dair güven verici olduğunu ancak daha fazla güven kazanılması gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte, merkez bankası politikasının uzun ve değişken gecikmelerle çalıştığına değinerek Fed’in faiz indirimlerine başlamak için enflasyonun resmi hedefine ulaşmasını beklemeyeceğini ima etti. Powell, istihdam piyasasının iyi bir dengeye oturduğunu belirtti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 30-31 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

ABD ÜFE verisi (Haziran)

ABD’de perşembe günkü haziran TÜFE rakamlarının ardından cuma günü aynı döneme ilişkin ÜFE açıklandı. ÜFE haziranda aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,6 artışla beklentiyi aşarken çekirdek ÜFE de aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,0 ile piyasa beklentisinin önemli ölçüde üzerinde artış kaydetti. ÜFE ve çekirdek ÜFE’de yıllık artış, geçen yılın son aylarında görülen dip seviyelerden bu yana yukarı yönlü bir seyir izliyor.

ABD’de Michigan tüketici güveni (Temmuz)

Ayrıca, ABD’de Michigan Üniversitesi’nin temmuz ayına ilişkin öncü tüketici güven endeksi açıklandı. Temmuzda, 68,2’den 66,0’a gerileyen endeks yılın ilk çeyreğinden bu yana geriliyor.

Cari İşlemler Dengesi (Mayıs)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayına ilişkin Ödemeler Dengesi İstatistiklerini yayımladı. Buna göre cari işlemler dengesi mayısta 1,24mlr USD ile beklenenden daha az açık verirken altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi 3,26mlr USD fazla verdi. Cari denge ocakmayıs döneminde toplam 17,61mlr USD açık verdi. Geçen yılın aynı dönemindeki cari açık 37,45mlr USD idi. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, nisanda 31,74mlr USD’den mayısta 25,19mlr USD’ye geriledi.

Çin GSYİH (2Ç24), sanayi üretimi ve perakende satışlar (Haziran)

Haftanın ilk işlem gününde dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2Ç24 GSYİH rakamları takip edildi. Buna göre Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 büyümeyle yüzde 1,1’lik piyasa beklentisinin altında kaldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 büyüme kaydederek yüzde 5,1 civarındaki beklentinin altında kaldı. Büyüme verileri Çin ekonomisinde yavaşlamanın ikinci çeyrekte de sürdüğünü işaret etti. Zayıf tüketim ve konut fiyatlarındaki düşüş büyümeyi olumsuz etkilerken güçlü ihracat performansı kısmen dengeleyici oldu. Çin ekonomisi, çeyreklik olarak 1Ç23’te %2,2, 2Ç23’te yüzde 0,8, 3Ç23’te yüzde 1,3, 4Ç23’te yüzde 1,0, 1Ç24’te yüzde 1,6, yıllık bazda 1Ç23’te yüzde 4,5, 2Ç23’te yüzde 6,3, 3Ç23’te yüzde 4,9, 4Ç23’te yüzde 5,2, 1Ç24’te yüzde 5,3 büyümüştü.

Ayrıca, Çin’de haziran ayı sanayi üretimi ve perakende satış hacmi verileri açıklandı. Buna göre sanayi üretimi geçen ay yüzde 5,3 artışla beklentiyi aşarken perakende satışlar yüzde 2,0 artışla beklentiyi karşılayamadı. Tüketim harcamalarına ilişkin gösterge niteliğindeki perakende satışlardaki artış hızı Aralık 2023’ten azalıyor. Perakende satışlardaki yıllık artış nisan-haziran döneminde yıllık yüzde 2 artışla 18 ayın en düşük performansını gösterdi.

Dün, Çin Komünist Partisi’nin yaklaşık beş yılda bir gerçekleştirdiği, ülkenin sosyal ve ekonomik politikalarına ilişkin genel yönün planlandığı büyük toplantısı başladı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in başkanlık ettiği basına kapalı toplantı perşembe günü sona erecek. Toplantı, yıllık bazda 1Ç23’ten beri kaydedilen en zayıf büyüme verisine denk geldiği için de önem arz etmektedir. Çin’in ekonomik büyümeye ilişkin resmi hedefi yüzde 5 civarında bulunuyor.

Euro Bölgesi sanayi üretimi (Mayıs)

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,6 daralarak beklenenden daha az küçüldü. Yıllık bazda yüzde 2,9 daralma oldu. Euro Bölgesi sanayi üretimi son beş ayın ikisi hariç tamamında yıllık bazda küçüldü.

ABD NY Empire State İmalat Endeksi (Temmuz)

New York Fed’in imalat endeksi Aralık 2024’ten beri negatif bölgede kalarak New York eyaletindeki genel imalat koşullarının bozulduğunu işaret ediyor. Endeks, piyasa beklentisi doğrultusunda temmuzda da sıfırın altında kaldı. Bu hafta perşembe günü Philadelphia Fed’in temmuz ayı imalat endeksi açıklanacak.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version