A1 Capital’den dünyadan haberler

İstanbul, 25 Ekim (Hibya) - A1 Capital, dünyada manşet olan haberlere ilşikin değerlendirmeler yaptı.

A1 Capital'in değerlerndirmesinde şu bilgiler verildi:

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin gerçekleşmesi için Türkiye’nin yeni bir teklifle kendilerine ulaştığını belirterek, "Türkiye’nin müzakere teklifini biz kabul ettik Ukrayna reddetti” dedi. Rusya’ya bağlı Tataristan’ın Kazan şehrinde düzenlenen BRICS Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin gerçekleşmesi için Türkiye’nin yeni bir teklifle kendilerine ulaştığını belirtti.

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Türkiye'nin BRICS'e üyeliği Hindistan tarafından engellendi" iddiasının doğru olmadığını bildirdi. DMM'nin x hesabından yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan "Türkiye'nin BRICS'e üyeliği Hindistan tarafından engellendi" iddiasının doğru olmadığı ifade edildi. Açıklamada, "Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenen ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı BRICS Zirvesi kapsamında düzenlenen Genişletilmiş Liderler Oturumu’nda diğer ülkelerin üyelik süreci gündeme gelmemiştir." denildi.

"Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, geçen yıldan bu yana Türkiye'deki politika değişiminden oldukça olumlu etkilendiklerini belirterek, para politikasındaki kısıtlayıcılığı azaltmak için erken olacağını ifade etti. IMF ve Dünya Bankasının yıllık toplantıları kapsamında Avrupa bölgesi ekonomilerine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. AA muhabirinin Türkiye ekonomisine ilişkin sorusu üzerine Kammer, "Geçen yıldan bu yana Türkiye'deki politika değişiminden oldukça olumlu etkilendik." dedi. Politika değişiminin sonucunda kriz riskine yönelik kırılganlığın bu sürede büyük ölçüde azaldığına işaret eden Kammer, enflasyonun da artık düşüş eğiliminde olduğunu kaydetti. Kammer, bunların politika değişiminde elde edilen iki büyük başarı olduğunu söyledi. Enflasyonla mücadelenin "henüz kazanılmadığını" belirten Kammer, "Bu, sıkı para politikasının sürdürülmesi gerektiği ve para politikasındaki kısıtlayıcılığı azaltmak için erken olacağı anlamına geliyor." diye konuştu. Kammer, gelir politikalarına odaklanılmasını tavsiye etmeye devam ettiklerini kaydederek, Türkiye'de enflasyonla bağlantılı sorunlardan birinin geçmiş enflasyon gelişmelerine dayalı asgari ücret artışları olduğunu ifade etti. Asgari ücret anlaşmalarının artık yılda bir kez yapılması ve ileriye dönük bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirten Kammer, böylece bu önlemlerin ikinci tur etkisinin önlenebileceğini aktardı.

"TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı), 2025 yılında gelirlerin enflasyondan olumlu etkilenmesinin daha sınırlı kalması ve düşük büyümenin eşlik etmesinin doğrudan bütçe açığını yukarı çekeceğini öngördü. TEPAV "2025 Yılı Bütçe Hedeflerinin Program ve IMF Öngörüleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Kamu Maliyesi Açısından 2025 Yılında Muhtemel Zorluklar" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, "Son dönemde birçok akademik ve teknik çalışmalarda ortaya konduğu gibi para politikasının başarılı olması bizim gibi ekonomisi büyük gelişen ekonomilerde maliye politikasında hedeflere ulaşılmasına bağlıdır. Orta dönemde ise bugünden adımları atılacak ikinci nesil reformlarla mali başarı kalıcı hale getirilecektir." denildi.

"ECB Yönetim Konseyi üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf'a göre Avrupa Merkez Bankası büyük faiz indirimlerini istisnai durumlara saklamalı ve enflasyonun %2'ye gerilemesini sağlamak için "temkinli" bir yaklaşımı tercih etmeli. Makhlouf, "Bir sıçrama yapmam gerektiğini hissetmem için verilerin çok güçlü olması gerekiyor. Tarihsel olarak, büyük bir felaket yaşandığında ya da veriler size çok hızlı bir şekilde bir şeylerin üstesinden gelmeniz gerektiğini söylediğinde sıçrama yaparsınız" dedi. Makhlouf, ECB'nin ekonomiyi yüksek faizlerle desteklemesinin artık gerekli olmadığı görüşüne katılmakla birlikte, politika yapıcıların "ihtiyatlı" olmaya devam etmeleri gerektiğini de belirtti.

"Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve baş ekonomisti Philip Lane Cleveland'da yaptığı bir konuşmada Avrupa'daki mevcut enflasyon eğilimleri hakkında bilgi verdi. Lane, enflasyon göstergelerinin %3.4 ile %7.5 arasındaki zirve noktasından şu anda %1.9 ile %2.8 arasında değişen bir düşüş gösterdiğini belirtti. 2024'ün bir "geçiş yılı" olacağını ve bazı "geriye dönük" enflasyon etkilerinin hala devam edeceğini vurgulayan Lane, bununla birlikte, genel dezenflasyon sürecinin iyi ilerlediğini ve enflasyonun 2025 yılında hedeflenen seviyelere dönmesinin beklendiğini belirtti.

"İngiltere'de tüketici güveni, yeni hükümetin önümüzdeki hafta açıklayacağı ilk bütçe öncesinde olası vergi artışlarına ilişkin endişelerin etkisiyle Mart ayından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Piyasa araştırma şirketi GfK'nın tüketici güveni anketi Eylül ayındaki -20 seviyesinden Ekim ayında -21'e gerileyerek bir önceki Muhafazakar hükümetin son bütçesini açıkladığı Mart ayından bu yana en düşük seviyeye indi. GfK'nın Tüketici Öngörüleri Direktörü Neil Bellamy, "Bütçe açıklaması yaklaşırken, tüketiciler manşet enflasyon oranındaki düşüşe rağmen umutsuz bir ruh hali içinde. Bu ayki Tüketici Güven Barometresi, 30 Ekim'de kendilerini nelerin beklediğini görmek için nefeslerini tutan insanların resmini çiziyor" dedi.

"İngiltere Başbakanı Starmer olası vergi artışlarının önünü açtı. Sir Keir Starmer, kendi "çalışan insan" tanımına uymadıklarını söyleyerek, hisse ve varlık sahibi olanlar için olası vergi artışlarını ima etti. Tanım konusundaki tartışmalar, bakanların bütçede işverenlere uygulanan ulusal sigortayı artırmayı reddetmelerinin ardından yoğunlaştı.

"Wall Street Journal, Elon Musk'ın 2022'nin sonlarından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenli temas halinde olduğunu öne sürdü. Habere göre, birçok mevcut ve eski ABD'li, Avrupalı ve Rus yetkili tarafından teyit edilen görüşmelerde Musk ile Putin kişisel konuları, iş dünyasını ve jeopolitik gerilimleri ele alıyorlar.

"IMF'nin Asya ve Pasifik Bölümü Direktörü Krishna Srinivasan, ABD'nin parasal genişleme döngüsünün başlaması, para birimlerinin istenmeyen bir şekilde zayıflamasına ilişkin korkuları azalttığından, çoğu Asya merkez bankasının faiz oranlarını düşürmek için alanı olduğunu söyledi. Asya'nın ekonomik görünümüne ilişkin risklerin, küresel talebin zayıflayabileceğine dair geçici işaretler nedeniyle aşağı yönlü olduğunu belirten Srinivasan, "Ticaretin parçalanmasından kimse kazanmaz. Yavaş küresel büyümenin bedelini hepimiz ödüyoruz" diye konuştu. IMF, Asya ekonomilerinin 2024'te %4,6 ve 2025'te %4,4 büyüyerek "dünyanın büyüme motoru" olmaya devam etmesini bekliyor.

"Çin Merkez Bankası bugün orta vadeli kredi operasyonu (MLF) düzendi ve faiz oranını değiştirmedi.

"Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin ekonomik görünümüne ilişkin iyimserliğin arttığını ancak piyasaların istikrarsızlığını koruduğunu söyledi. G20 finans liderleri toplantısına katıldıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyen Ueda, "ABD'nin ekonomik görünümüne ilişkin iyimserlik bir miktar artıyor gibi görünüyor. Ancak bu iyimserliğin devam edip etmeyeceğini ya da geçici olup olmadığını daha fazla analiz etmemiz gerekiyor" dedi. Ueda, Japonya Merkez Bankası'nın faizleri ne zaman artıracağına karar verirken ekonomiye yönelik riskleri incelemek için zaman ayırabileceğini de belirtti. Ueda ayrıca, piyasaların hala "oldukça yüksek" volatilite ile istikrarsız kaldığını söyledi ve merkez bankasının yenilenen volatilite riskine karşı gardını düşürmediğini öne sürdü.

"Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato, G20'deki mevkidaşlarına, yetkililerin döviz piyasasındaki aşırı dalgalanmaya ve her bir üyenin makroekonomik politikasından kaynaklanan yayılmalara karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. Kato, Washington'da düzenlenen iki günlük G20 finans liderleri toplantısına katıldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, "G20 toplantısında döviz piyasasında oynaklığın yüksek kaldığını söyledim" dedi.

"Japonya'nın başkenti Tokyo'da Ekim ayında çekirdek enflasyon son beş ayda ilk kez BOJ'un %2'lik fiyat istikrarı hedefinin altına düştü. Tokyo metropolitan bölgesi tüketici fiyat endeksi Ekim ayında bir önceki yıla göre %1,8 arttı. Eylül ayında artış %2,1 olmuştu. Bölgeye ait enflasyon verileri ülke genelindeki TÜFE'nin öncü göstergesi olarak kabul ediliyor. Açıklanan rakamlar Tokyo'da yıllık genel fiyat artış hızının Ekim ayında üst üste ikinci ay yavaşladığını gösterdi. Enerji fiyatlarındaki daha ılımlı artış enflasyonun merkez bankasının %2'lik hedefinin altında kalmasına yardımcı oldu.

"Japonya'nın uluslararası işlerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Atsushi Mimura, Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in Perşembe günü gerçekleştirdikleri ikili görüşmede diğer konuların yanı sıra son döviz kuru hareketlerini ele aldıklarını söyledi. Mimura gazetecilere yaptığı açıklamada, "İki taraf döviz kuru hareketlerini ele aldı ve ABD ile Japonya'nın yakın iletişim içinde olması gerektiğini teyit etti" dedi. Mimura, "Son zamanlarda döviz kurlarında tek taraflı, keskin hareketler gördük. Döviz kurlarının temelleri yansıtacak şekilde hareket etmesi arzu edilir. Spekülasyondan kaynaklananlar da dahil olmak üzere döviz hareketlerine karşı giderek daha dikkatli olacağız" diye konuştu.

"Goldman Sachs, küresel hedge fonların ABD seçimleri öncesinde Ekim ayında keskin bir rotasyonla ABD hisse senetlerini satın alırken Çin ve daha geniş gelişmekte olan piyasa hisselerini terk ettiğini söyledi. Goldman'ın ana aracılık ekibine göre, hisse senedi piyasalarının bir dizi teşvik politikasıyla geçen ay %20 arttığı Çin, bu ay yoğun çıkışlar gördü. Goldman Sachs, hedge fonların 23 Ekim itibariyle Çin hisse senetlerindeki en yüksek kümülatif alımın yaklaşık %80'ini geri çektiğini tahmin ediyor. Goldman Sachs, "Gelişmekte olan piyasalardaki bu ayki net satış, Çin hisse senetlerindeki satışların öncülüğünde kayıtlarımızdaki en büyük satışlar arasında yer alıyor" dedi. Banka, sağlam istihdam verileri ve kurumsal kazançların resesyon korkularını dengelemesiyle hedge fonların altı aydan bu yana ilk kez ABD hisse senetlerine geri döndüğünü söyledi. Ayrıca, ABD başkanlık yarışının yaklaştığı bir dönemde artan volatiliteye hazırlıklı olmak için Goldman Sachs, hedge fonların bir bütün olarak geçtiğimiz hafta ve Ekim ayında kaldıraç oranını düşürdüğünü, hisse senedi seçme fonlarının brüt kaldıraç seviyesinin 12 ayın en düşük seviyesine yakın olduğunu ve bunun daha temkinli bir duruşa işaret ettiğini söyledi.

"Goldman Sachs en büyük tüketici Çin'deki yüksek talep potansiyelini gerekçe göstererek 2025 alüminyum ve bakır fiyat tahminlerini yükseltti. Alüminyum için 2025 ortalama fiyat görünümünü ton başına 2.540 dolardan 2.700 dolara yükselten Goldman Sachs, bakır fiyat tahminini de 10.100 dolardan 10.160 dolara çıkardı. Goldman Sachs, "Çin GSYH'sının fiyatlara yapacağı tahmini artış, Çin'in küresel metal talebindeki baskın payı nedeniyle metaller için petrol ve kömürden önemli ölçüde daha büyük" değerlendirmesini yaparken, alüminyum ve bakır talebinin ekipman yükseltme ve tüketim malları takas programlarından faydalanacağını belirtti. Goldman Sachs,"Fiyatlara yönelik iki taraflı politika riskleri görüyoruz; potansiyel daha fazla teşvikten kaynaklanan yukarı yönlü risk, ancak ABD-Çin ticaret gerilimindeki herhangi bir potansiyel artıştan kaynaklanan aşağı yönlü risk" diye ekledi.

"Çin Devlet Başkanı Şi Cinping hükümetinin açıkladığı pandemiden bu yana en cesur ekonomik teşviki, Washington'da bu hafta toplanan küresel ileri gelenleri etkilemeyi başaramadı. Çin’in geçtiğimiz haftalarda açıklanan cesur ekonomik teşviki, bu hafta Washington'da toplanan liderleri etkilemede başarılı olamadı. Bu kişiler, Çin'in büyümesini yeniden dengelemek için daha fazla önlem ve Pekin'in politika planları konusunda daha fazla netlik çağrısında bulundu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, teşvik paketini aşırı kapasite ve zayıf iç talep gibi en acil sorunları ele almada başarısız olduğu için eleştirdi. Yellen, "Çin tarafında bunu umduğum şekilde ele alan politika duyuruları duymadım" dedi ve tüketici harcamalarını teşvik etmek için adımların atılmamasına atıfta bulundu.

"Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünyanın düşük büyüme, yüksek borçlanma yoluna saplanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, bunun da hükümetlere halkları için fırsatları iyileştirmek, iklim değişikliği ve diğer zorluklarla mücadele etmek için daha az kaynak bırakacağı uyarısında bulundu. Georgieva, bunun sonucunun giderek daha memnuniyetsiz hale gelen halklar olduğunu söyledi. Georgieva, global ekonominin savaşlardan kaynaklanan tehditler, Çin'deki zayıf talep ve sıkı para politikasının gecikmeli etkileri karşısında bir miktar direnç göstermesine rağmen, memnuniyetsizliğin ABD'ye özgü olmadığını söyledi.

"Yeni Zelanda'da tüketici güveni üç aylık iyileşmenin ardından Ekim ayında 4 puan geriledi. Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu (ANZ) ile Roy Morgan'ın açıkladığı anket sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi Eylül ayında gördüğü 95,1 puandan Ekim ayında 91,2 puana indi. Endeks son 37 aydır eşik değer olan 100 puanın altında seyrediyor.

"G-20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri dünya ekonomisi için "yumuşak iniş" senaryosunu öngörürken, artan riskler konusunda uyarıda bulundu. G-20 temsilcileri, bu hafta Washington'da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarının aralarında yaptığı açıklamada, "Büyüme ülkeler arasında oldukça dengesizdi ve bu da ekonomik ayrışma riskine katkıda bulunuyordu." dedi. Bloomberg tarafından görülen bildiri taslağında, "Küresel ekonominin yumuşak inişine dair iyi beklentiler gözlemliyoruz, ancak birçok zorluk devam ediyor." ifadeleri yer aldı.

"Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın adil fiyatlandırma ve ticari büyümeyi sağlamak amacıyla uluslararası bir değerli metaller borsası oluşturmak için diğer BRICS üyeleriyle görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Siluanov, "Mekanizma, metaller için fiyat göstergeleri, külçe üretimi ve ticareti için standartlar ve BRICS içinde piyasa katılımcılarının akreditasyonu, takas ve denetim için araçlar oluşturulmasını içerecek" dedi. BRICS değerli metaller borsası, Londra Metal Borsası gibi Batılı ticaret platformlarına rakip olacak ve ticareti Batı'nın BRICS üyeleri Rusya ve İran'a uyguladığı yaptırımlardan koruyacak.

"Putin, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da yapılan Genişletilmiş BRICS+ Liderler Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda ülkenin BRICS’e katılmak istediğini kaydeden Putin, Kazan’daki zirveye de 35 ülkenin katılım gösterdiğini söyledi. Putin, BRICS’in genişlemesine ilişkin bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını belirterek, "BRICS ülkeleri, genişleme yolunda ilk aşama olarak Birlik için ortak ülkelerin bir listesi üzerinde anlaşmaya vardı." Dedi. Birlikle ilgili ülkelere davet gönderileceğini anlatan Putin, "Bugünkü ve dünkü etkinliklere katılan bazı ülkeler, BRICS’in çalışmalarına tam katılım yönünde öneri ve taleplerini bize ilettiler. Daha sonra biz, gelecekteki ortak ülkelere bu sıfatla davet ve önerimizi göndereceğiz. Çalışmalarımıza katılım konusunda olumlu yanıt aldığımızda kimin bu listede yer aldığını ilan edeceğiz. Tam cevap almadan şimdi açıklamak doğru olmaz." diye konuştu.

"İsrail Merkez Bankası Başkanı, ülkedeki çok cepheli çatışmanın önümüzdeki yılın başlarına kadar devam etmesini, ancak yaklaşık bir ay içinde hafiflemeye başlamasını beklediğini söyledi. Amir Yaron Bloomberg Televizyonuna yaptığı açıklamada "Savaş başlangıçta öngörülenden daha uzun sürdü. Temel tahminimiz ve senaryomuz, savaşın hemen hemen 2025'in ilk çeyreğine kadar, şu anda gördüğümüze benzer bir yoğunlukta bir ay kadar daha devam edeceği ve ardından yavaş yavaş azalacağı yönünde" dedi."

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version