Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Columnar Depolama: Geliştiriciler için gerçek zamanlı analizlerin anahtarı

Operasyonel ve gerçek zamanlı analiz yeteneklerini tek bir veritabanı platformunda birleştirmek, birden fazla veri deposuyla çalışan geliştiriciler için uyuşmazlıkları ortadan kaldırır.

Operasyonel ve gerçek zamanlı

Couchbase Geliştirici Etkileşiminden Sorumlu Kıdemli Direktör Steph Rogers, Columnar Depolama hakkında bilgi verdi.

Geliştiriciler, gerçek zamanlı ve son derece kişiselleştirilmiş müşteri deneyimlerinin bir sonraki aşamasına geçişte bayrak taşıyıcı konumunda yer alıyorlar. Kullanıcı tercihleri, çevresel koşullar, veri girdileri ve değişiklik gösteren durumlar gibi çeşitli faktörlere göre özelliklerini ayarlayabilen uyarlanabilir uygulamalar geliştiriyorlar. Şöyle ki, streaming hizmetlerinde sizin ilginizi çekmeyecek dizi veya film önerileri almadığınızı hayal edin.

Bu uygulamalar, gerçek zamanlı analizlere ihtiyaç duyar ve zamanında ve doğru sonuçlar üretebilmek için taze verilere bağlıdır. Fakat bu gerçek zamanlı analiz ihtiyacı geliştiriciler için önemli bir zorluk teşkil ediyor.

Farklı işlem ve analiz veritabanlarına güvenmek, uygulama geliştirme sürecinde içinden çıkılması zor durumlara yol açabilir. Verileri sistemden sisteme taşımak gecikmeye neden olur ve bu da geliştiricilerin gerçek zamanlı deneyimler ve anında hizmet taleplerine ayak uydurmasını zorlaştırır.

Özetlemek gerekirse:

Gerçek zamanlı analizler, işletmeler için performansı ve çevikliği artırır.

Operasyonel iş yükleriyle aynı platformda columnar depolama kullanan bir veritabanını tercih eden kuruluşlar, gerçek zamanlı analizlerle veriden daha hızlı bir şekilde değer elde eder.

Operasyonel ve gerçek zamanlı analiz uygulamalarını tek bir veritabanı platformunda birleştirmek, geliştiricilere her iki tarafın da en iyisini sunmakla kalmaz, aynı zamanda ayrı platformların maliyetlerini üstlenmedikleri için toplam sahip olma maliyetini düşürür.

Parçalanmış verilerini entegre bir columnar bir güce dönüştüren işletmeler, basitleşmiş mimariyle rekabet avantajı elde edecektir.

Kullanıcıların ihtiyaçlarına gerçek zamanlı olarak uyum sağlayıp tepki verebilen, bağlamsal açıdan güçlü uygulamalar kullanıcı deneyiminin bir sonraki evrim aşaması olarak öne çıkıyor. Peki bu nasıl mümkün bir hale getirilebilir? Hızlı veri paylaşımı ve erişimi, uygulamaların gecikme olmadan çalışmasını sağlayarak kesintisiz bir müşteri deneyimi oluşturabilir.

Kesintisiz, akıllı ve duyarlı bir kullanıcı deneyimi sunamayan şirketler bu süreçte geri kalacaklardır. Mühendisler, bu hıza ayak uydurabilmek için veriyi milisaniyeler içinde alıp işleyebilen uygulamalar geliştiriyor. Bu da hızlı veri alımını sağlayan gerçek zamanlı analizlerle mümkün oluyor ve nihayetinde işletmelere daha fazla çeviklik ve performansı hanesine yazdırıyor.

Farklı sistemler gerçek zamanlı uygulamalar için bir engel teşkil eder

Günümüzde birçok geliştirici işlemler, operasyonlar ve analiz gibi farklı görevleri yerine getirmek için birden fazla tek amaçlı veri deposu kullanıyor. Bu da biraz gün boyunca görevlerinizi her değiştirdiğinizde kıyafet değiştirmek zorunda kalmaya benziyor. Kahvaltı mı hazırlıyorsunuz? Bir şef şapkası ve önlüğü takın. E-postaları mı yanıtlıyorsunuz? Ofis kıyafetine geçin. Kargo mu almaya mı gidiyorsunuz? Postane üniforması giyin. İşte bu sürekli değişim zaman kaybettiriyor ve oldukça kaotik bir ortam yaratarak basit görevleri dahi karmaşık bir hale getirir.

Birbirine zıt ortamlarda, geliştiricilerin verileri birden fazla sistem arasında entegre etmesi ve aktarması gerekir ki bu da zaman alıcı bir eylemdir ve içgörüleri gecikmesine neden olur. Veri aktarımı, esasen ETL (ayıkla, dönüştür, yükle) kullanmak gibi sıkıcı bir manuel görevdir. Verilerin çıkarılmasını, dönüştürülmesini ve ardından çeşitli kaynaklara yüklenmesini gerektirir.

Geri yazma boşluğu olarak da adlandırabileceğimiz, sistemler arasındaki bu ileri-geri veri hareketi uygulama geliştirmeyi geciktirir. Analizin neredeyse hiçbir zaman “gerçek zamanlı” bir faaliyet olmaması aslında şaşırtıcı değil. Forrester Research'e göre, “Verilerin işlemsel sistemlerden operasyonel sistemlere ve ardından analiz sistemlerine taşınması, daha iyi kararların daha hızlı alınmasının önünde bir engel teşkil eder. Farklı veri yığınları, uygulamalara zamanında veri sağlanmasını zorlaştırıyor.”

Bir uygulamanın gerçekten uyarlanabilir olması için gerçek zamanlı olması gerekir. Bu nedenle geliştiriciler, gerçek zamanlı analizle verilerden daha hızlı değer elde etmek için operasyonel iş yükleriyle aynı platformda columnar depolamayı kullanan bir veritabanı gibi her şeyi idare edebilen çözümlere yöneliyor.

Bu konsolidasyon, farklı katmanları azalmasını sağlıyor ve daha az veri kaynağı, çok daha az karmaşık yönetime, daha düşük işletme maliyetlerine ve daha fazla verimliliğe yol açıyor. Geliştiriciler için ideal durumun bu olduğunu söyleyebiliriz.

Columnar Depolama avantajı: Geri yazma boşluğunun kapatılması

Columnar depolama, çok fazla kaynağın neden olduğu uyumsuzluğu ortadan kaldırarak, geliştiricilerin birden fazla veri kaynağını entegre edip düzenlemesine ve çeşitli kurumsal veritabanlarından gelen verileri tek bir konumda birleştirmesine olanak tanır. Böylelikle geliştiriciler, gerçek zamanlı, uyarlanabilir uygulamalar sunmak için ihtiyaç duydukları her şeye kolaylıkla erişebilirler.

Ek olarak, columnar depolama geliştiriciler için kullanım kolaylığı sağlar. Tek bir platformda çalışarak, farklı platformlar arasında gezinmek zorunda kalmadan tek bir sorgu dili kullanabilirler. Geleneksel yapıların katılığı bir dil engeline ve çeviri ihtiyacına neden olur. Ancak geliştiriciler, columnar JSON yapılarını otomatik olarak analize hazır bir columnar formatına çevirebilir ve böylece operasyonel JSON verilerini analizlerine sorunsuz bir şekilde dahil edebilir.

Bu aynı zamanda toplam sahip olma maliyetinin düşmesini de sağlar çünkü kuruluşlar ayrı platformların maliyetlerini üstlenmek zorunda kalmazlar. Ayrıca, tek bir platformla karmaşık bir dönüştürme süreci gereksinimi de ortadan kalkar. Böylelikle uygulamalar daha hızlı geri bildirim verebilir ve örnek olarak GPS navigasyonu sırasında canlı trafik güncellemeleri gibi son kullanıcılar için gerçek zamanlı bir deneyim sağlayabilir.

Geliştiricilerin etkin bir şekilde inovasyon yapabilmeleri için güçlendirilmesi

Kullanıcıların gerçek zamanlı deneyim beklentileri arttıkça, sütunlu depolama özelliklerine sahip çok amaçlı veritabanları, veri dünyasının İsviçre çakısı olabilir ve geliştiricilerin yeni nesil gerçek zamanlı uygulamaları güçlendirmek için ihtiyaç duydukları ölçeklenebilir veri altyapısını sağlayabilir.

Parçalanmış verileri entegre bir columnar merkezinde birleştiren işletmeler, basitleştirilmiş mimarilerle rekabet avantajı elde edecek ve geliştiricilerin son kullanıcıyı etkileyen, yanıt hızı son derece yüksek deneyimleri oluşturmalarını sağlayacaktır.

Peki sonuç ne olacaktır? Sonuç, anında uyum sağlayan, kullanıcılara en taze ve en doğru bilgileri sunan, aynı zamanda gecikmeyi azaltan, karmaşıklığı ortadan kaldıran ve maliyeti düşüren uygulamalar olacaktır. Artık “Gerçek zamanlı” dediğimiz kavramı gerçekten ‘şu an’ gibi hissettirmenin zamanı geldi.

Hibya Haber Ajansı