İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtımını” yaptı. İmamoğlu, İBB’nin 5 yılda depreme yönelik yaptığı çalışmaları paylaştı.
“Her projemizi hiç çekinmeden kopyalayabilirsiniz”
“Bizim projelerimizin her biri iyi düşünülmüş, özellikle finansal karşılıkları iyi hesaplanmış ve mevzuat altyapısı detaylıca düşünülmüş, çözülmüş işlerdir” şeklinde konuşan İmamoğlu, “Bizim projelerimizin tamamı halkçı, adil, herkesi kapsayan, şehrimizi dönüştürecek ve ileriye taşıyacak projelerdir. İnanın çok rahatlıkla ifade ediyorum; her projemizi hiç çekinmeden kopyalayabilirsiniz.” İfadelerini kullandı.
“Belediyenin elinde rezerv olarak kullanılabilecek alanları özelleştirdiler”
Göreve geldiklerinde İstanbul için bir yol haritası yapılmadığını gördüklerini söyleyen İmamoğlu, “İBB kentsel dönüşümden resmen çekilmişti. Sorumluluk bakanlığa ve ilçe belediyelerine bırakılmıştı… Yıllarca şehrin en büyük yerel yönetiminin bu hayati tehdit karşısında hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi hareket etmesi çok üzücü bir tercihtir. Mesela deprem toplanma alanlarını imara açmışlar. İmara açtıkları alanların bir kısmı yeşil alan, bir kısmı spor alanı ve çeşitli kamusal alanlardan oluşuyordu. Mesela belediyenin elinde rezerv olarak kullanılabilecek alanları özelleştirdiler.” diye konuştu.
“İBB’nin davetli olmadığı Afet Koordinasyon Toplantıları organize edildi”
İmamoğlu, İstanbul'daki sosyal konut ihtiyacını görmeyip, KİPTAŞ eliyle lüks konutlar, rezidanslar ürettiler açıklamasında bulunarak, “Bugün yaşadığımız konut ve kira krizinin temelinde tüm o yanlış politikaların olduğunun altını çizmek isterim. Konut stoku problemlerinin yanı sıra, altyapı da yıllarca ihmal edilmişti. İstanbul Deprem Konseyi kurulması için çağrıda bulunduk. Maalesef bu çağrılarımız ‘çok güzel çok değerli’ denmesine rağmen karşılıksız kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin davetli olmadığı afet koordinasyon toplantıları organize edildi.” dedi.
“200 bin yapının 7 ve üzeri şiddetindeki depremlerde ağır hasar göreceğini hesaplıyoruz”
“Deprem konusunda en hayati mesele, niteliksiz konut stokunun dönüşümüdür diyen İmamoğlu, “İstanbul’da 1,3 milyon konuta denk gelen yaklaşık 200 bin yapının 7 ve üzeri şiddetindeki depremlerde ağır hasar göreceğini veya kullanılamaz hale geleceğini hesaplıyoruz. Bu kötü bir manzara… Peki, niteliksiz 200 bin konut stoku neden hızla dönüşmüyor? Bunun en temel sebebi özellikle 3-4 yıldır yaşadığımız ekonomik koşullar, artan maliyetler, düşen kişi başı gelir. İkinci bir sebebi daha var ve bu da en az birincisi kadar önemli. Kentsel dönüşüm uygulamalarında, son 20 yılda yaşatılan büyük mağduriyet! Son 20 yılda, insanları evlerinden ve semtlerinden ettiler… Yarım kalan projelerle vatandaşlarımızı evsiz bıraktılar.” açıklamasını yaptı.
“Eleştirecek bir şey arıyorlarsa, kendilerini eleştirmeliler”
İmamoğlu, eleştirecek bir şey arıyorlarsa, kendilerini eleştirmeliler diyerek, “Biz bu süreçe ne kadar 10 bin demişsek de 100 bin değil yaklaşık 20 bin bağımsız birim üretebilirdik. Bu nasıl yapılamadı? Kötü ekonomik koşullar bu sektörde iş üretmeyi ciddi anlamda engellemiştir. Net eleştirecekleri şey vardır, o da kendilerini eleştirsinler. Ortak bir fikir çıkması lazım, birlikte hareket etmemiz gerektiğini söylemiştim. Bunun bir seferberlik olduğunu dile getirmiştim ve ısrarla da altını çizmiştim.” ifadelerini kullandı.
Mecliste yaptığı konuşmayı izletti
İmamoğlu, hakkında “Senede 20 bin konut yapmaya söz verdi,100 bin konut yapacaktı…” vaadi olduğu iddialarını yalanlayarak, “Böyle bir şey yok. 2019 vaatlerimizde de yok. Yalanlarına hiç cevap vermedim ama bugün buna cevap vermeyi uygun gördüm zira o gün mecliste yapmış olduğum kelimeyi de arkadaşlarıma söyledim bir kez de buradan dinleteyim” dedi. İBB Meclisi Ekim Ayı Oturumu’nda konuya ilişkin yaptığı konuşmayı dinletti.
İstanbul Yenileniyor kapsamında dar gelirli vatandaşlara ait 50 bin riskli konutun inşaat maliyetlerinin yüzde 60’ını dar gelirli insanlar için karşılayacaklarını ifade eden İmamoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bu yapılarda bulunan emeklilerimize ayrı bir avantaj daha sunacağız. Birileri emeklilerimizi unutmuş olabilir, biz elbette unutmayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerinin yüzde 65’ini biz karşılayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerini bu şekilde destekleyerek, zor günlerinde emeklilerimizin yanında olup onların binalarını yenilemelerine güçlü bir katkı sunacağız. Hızlı tarama ile tespit ettiğimiz, ‘D’ ve ‘E’ grubuna giren ve riskli bina ilan edilen yapılarımızda bakanlığın verdiği 5 bin 500 TL’nin üzerine 7 bin TL ekstra kira desteğini sadece ev sahiplerini değil, kiracıları da kapsayacak şekilde biz sağlayacağız. Riskli yapılarda yaşayan tüm emeklilerimize bakanlık kira yardımının üzerine 9 bin TL kira desteği de biz sunacağız. Toplamda 80 bin ev sahibi ve kiracımıza kira desteğinde bulunmanın hedefini önümüze koyduk. Bütçemizde bu kapsamda değerlendirmek üzere 8 milyar TL kaynak ayırdık."
“Seçime endeksli hayali projeler, boş vaatler sunmuyoruz”
“Seçime endeksli hayali projeler, boş vaatler sunmadık, sunmuyoruz" diyen İmamoğlu, “Biz ne yapacağını, nasıl yapacağını çok iyi bilen ve onu muhakkak yapan bir yönetim olduk, olmaya da devam edeceğiz. Göreceksiniz, aynen daha önce yaptığımız gibi bugün burada ne söylediysek, hepsini tek tek yapacağız ve 5 yıl sonra yine, yaptığımız işlerin üzerine yeni işleri sizlere anlatıyor olacağız.” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı