Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Filipinler Güney Çin Denizi’ndeki provokasyonları durdurmalı”

CGTN yorumcusu Dai Fan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Avustralya ve Filipinler’in dün Güney Çin Denizi’nde ilk defa deniz üzerinden bir ortak tatbikat gerçekleştirdiğini bildirdi.

CGTN yorumcusu Dai Fan,

CGTN yorumcusu Dai Fan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Avustralya ve Filipinler’in dün Güney Çin Denizi'nde ilk defa deniz üzerinden bir ortak tatbikat gerçekleştirdiğini belirterek, “Filipinler basınında yer alan haberlerde dört ülkenin ortak askeri güç sergilemesinin Çin’in kalkınmasını engellemeyi amaçladığı açıkça ifade edildi.” dedi.

Filipinler’in geçen yıldan bu yana Güney Çin Denizi’nde sürekli olarak sorunlar yarattığını söyleyen Fan, “Çin'e ait Huangyan Adası ve Ren'ai Resifi civarında sık sık ihlal ve provokasyon girişimlerinde bulunuyor. Uzmanlar, Filipinler'in Güney Çin Denizi sorununda sürekli olarak provokasyon yaparak Çin'e ‘sorun’ çıkarmayı hedeflediğini belirtiyor.” diye konuştu.

Dai Fan, Filipinler sık sık bölgesel barışı sağlama niyetini dile getirse de, asıl eylemlerinin çatışma ve zıtlaşmayı yaratmaya yönelik olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

“Bunun temel sebebi, ABD gibi dış güçlerin Filipinler'e verdiği destektir. Uzmanlar, Filipinler'in askeri ve güvenlik konularında dış güçlere büyük ölçüde bağımlı olduğunu, dış güçlerin ise yardım, ortak askeri tatbikat ve ortak devriyeler gibi yöntemlerle Filipinler'i sıkı bir şekilde kontrol altında tuttuğunu, böylece Filipinler'in Güney Çin Denizi politikasının giderek ABD'nin Çin'e baskı yapmak için kullandığı hegemonik bir araca dönüştüğünü ve Filipinler'in ‘dostlarına’ olan bağımlılığının kendisini tehlikeli bir yola sürüklediğine işaret etti.”

Öte yandan ASEAN ülkelerinin, nisan ayı başından itibaren Çin ile yoğun temaslar kurduğunu söyleyen Dai Fan, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Endonezya'nın yeni seçilen Devlet Başkanı Prabowo Subianto, Çin'e ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Laos Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Saleumxay Kommasith ile Vietnam Dışişleri Bakanı Bui Thanh Son da ayrı ayrı Çin'i ziyaret etti. Tayland Prensesi Maha Chakri Sirindhorn, bir haftalık bir Çin ziyaretinde bulundu. Bu temaslar, Çin ile ASEAN arasındaki yakınlaşmanın bir yansıması oldu. Uzmanlar, ASEAN ülkelerinin ABD’ye olan sempatilerinin azaldığını, çünkü Filipinler'in provokatif davranışlarının arkasında başta ABD olmak üzere sözde ‘dostların’ kışkırtması olduğunu anladıklarını, Çin'in Güney Çin Denizi meselesine yönelik yaklaşımının bölgesel barışı koruyabildiği gibi, tüm ülkelerin çıkarlarına uygun olduğunu kabul ettiklerini belirtti.”

Dai Fan, “Sonuç olarak, ASEAN ülkeleri bölgedeki barışı ve istikrarı koruyarak bölgesel iş birliğini ve ekonomik bütünleşmeyi ilerletirken, dış güçlerin desteğiyle Filipinler, Güney Çin Denizi'nde bölgenin çıkarlarına aykırı olarak sorun çıkarmaya devam ediyor. Filipinler, hem Asya’nın hem de ASEAN’ın bir parçasıdır. Filipinler, Güneydoğu Asya büyük ailesine geri dönüp, stratejik özerkliğe bağlı kalarak, bölgesel barışı ve istikrarı korumalıdır.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı