Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2025’te mobil uygulama pazarında yapay zeka hakimiyeti!

Mobil uygulamalarda yapay zekanın ağırlığı her geçen gün yükselirken rekabet de aynı oranda artıyor. Dijital ekonomi kanalında önemli bir kaynak olan Sensor Tower’in “The State of Mobile 2025” raporuna göre 2024 yılında yapay zeka sohbet robotu uygulamalarının indirme sayıları 2023’e göre yüzde 112 oranında arttı.

Mobil uygulamalarda yapay zekanın

Sensor Tower’in “The State of Mobile 2025” raporu teknoloji dünyasındaki yeni trendleri ve yapay zekanın mobil uygulamalar üzerindeki etkisini ortaya koydu. Yapa. zeka teknolojilerinin benimsenmesi ile oyun dışı sektörlerde büyük artışlar kaydedildi. Buna göre oyun dışı harcamalar, 2024'te yüzde 25 oranında büyüyerek önceki yıla göre yaklaşık 14 milyar dolar arttı ve 69 milyar dolara ulaştı. Öte yandan mobil cihazlar üzerinden film ve televizyon yayınları 11.9 milyar dolar; sosyal medya uygulamaları ise 11.7 milyar dolara ulaşarak tüketici harcamalarının en büyük iki kategorisi oldu. 

Oyun içi harcamalar 80 milyar doları geçti

Rapora göre 2024’te üretken yapay zeka uygulamalarının yıllık indirme sayıları bir önceki yıla göre yüzde 92 artarken, fintech uygulamalarında yüzde 8, streaming uygulamalarında yüzde 7, alışveriş uygulamalarında ise yüzde 4’lük bir artış görüldü. Mobil oyunlarda ise 2024 yılı itibarıyla haftalık indirme sayıları 1 milyara yaklaşırken, oyun içi harcamalar yıllık 80 milyar doları geçti. Bunun yanında mobil oyunların indirme rakamı ise haftada 1 milyar adete ulaştı. Mobil kullanıcılar geçen yıl zamanlarının toplam 4.2 trilyon saatini uygulamalarda geçirirken, tüketici harcamaları ise ilk kez 150 milyar dolara ulaştı.

Yapay zeka pazarlamaya da yön veriyor

Sensor Tower’ın “The State of Mobile 2025” raporunun yapay zekânın mobil uygulama dünyasındaki etkisini ve kullanıcı alışkanlıklarında yarattığı değişimi gözler önüne serdiğini kaydeden Admizu İş Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ozan Tekin, yapay zekânın mobil dünyada sadece kullanıcı deneyimini iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda pazarlama stratejilerine de yön verdiğini vurguladı. 

Kullanıcı dostu pazarlama stratejisi gerekli

Yapay zekânın pazarlama stratejilerinde devrim yarattığını da kaydeden Ozan Tekin, “Geleneksel pazarlama yöntemleri yerini performans pazarlamasına bırakırken, AI ve makine öğrenimi destekli hedefleme yöntemlerine yönelmek, kullanıcı segmentasyonunun daha hassas yapılmasını sağlıyor. Akıllı telefonları günlük yaşamda önemli bir yer tutuyor. Bu bağlamda mobil uygulamaların kullanıcı dostu olmasının yanı sıra pazarlama stratejilerinin de yaratıcı ve etkili olması önem kazanıyor” diye konuştu. 

2025 büyük bir rekabete sahne olacak

Rekabetin bu alanda giderek artacağını kaydeden Ozan Tekin, şu ifadeleri kullandı:

“AI destekli çözümler markaların doğru kitlelerle etkili iletişim kurmalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda uygulama içi deneyimleri kişiselleştirmek markaların mobil dünyada büyümelerini hızlandıran önemli bir araç haline geldi. Uzun yıllardır kullanıcıların ilgisini çekmek için yatırım yapan uygulamalar, artık bu ilgiyi kazanca dönüştürmeye yönelik stratejiler geliştirmeye çalışıyor. Bunu yapmanın yolu da deneyimleri kişiselleştiren yöntemlere yönelmekten geçiyor. 2025 yılında mobil uygulamalar pazarındaki büyük rekabet yaşanacak. Yapay zeka teknolojisinin yanında kullanıcıya uygun kişileştirme yapabilen markalar ayakta kalabilecek.”

Sensor Tower'ın Türkiye ekibinden Ersin Ünver de konuyla ilgili düşüncelerini şöyle paylaştı:

“Yapay zeka odaklı uygulamalar günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline geliyor; küresel indirme sayısı  1,5 milyara yaklaşıyor ve sektör geliri 2024 yılında 1,2 milyar doları aşacak. Yapay zeka destekli tasarım araçlarından akıllı asistanlara kadar ChatGPT ve Picsart gibi platformlar yaratıcılığı ve üretkenliği her zamankinden daha erişilebilir hâle getiriyor.            

Yapay zeka teknolojisi gelişmeye devam ettikçe iş akışlarını kolaylaştırıyor, kişiselleştirmeyi geliştiriyor ve bir zamanlar önemli ölçüde zaman ve çaba gerektiren görevleri otomatikleştiriyor. Sohbet ve tasarım uygulamaları ilk benimseyenler olurken, yapay zekanın etkisi eğlence, alışveriş ve günlük dijital etkileşimlere doğru hızla genişliyor. Yapay zeka inovasyonunun bir sonraki dalgası, tüketicilerin teknoloji yaratma, iletişim kurma ve teknolojiyle etkileşim kurma biçimlerine kusursuz bir şekilde entegre olarak daha da sezgisel  ve sürükleyici deneyimler getirecek.”

Hibya Haber Ajansı