Ziraat Yatırım, Trump yönetiminin Çin'e karşı çip sektörüne yönelik yeni sert önlemler almaya hazırlandığına yönelik haber akışının Asya borsalarında baskıya neden olduğunu duyurdu.
Raporda şu analizler yer aldı:
"USD/TRY: Almanya seçim sonuçlarının ardından Avrupa'da oluşan iyimser havada kalıcılık sağlanamadı. DAX endeksinde %0,6 oranında artış gözlense de Euro Stoxx 50 endeksi %0,4 oranında geriledi. EURUSD paritesi de tekrar 1,05'in altına sarktı. ABD'de ise Nasdaq endeksi %1,2 oranında gerileyerek negatif ayrıştı. Bu sabaha bakıldığında, Trump'ın söylemleri Asya borsalarında etkili oluyor. Trump yönetiminin Çin'e karşı çip sektörüne yönelik yeni sert önlemler almaya hazırlandığına yönelik haber akışı Asya borsalarında baskıya neden oldu. Pariteler tarafında çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi negatif tarafta seyrediyor. ABD on yıllık tahvil faizi ise %4,40'ın altında hareket ediyor. Ayrıca ABD'nin Rusya Ukrayna savaşında yürüttüğü politika müttefik olarak adlandırdığı ülkeleri geri planda bırakması ön plana çıkıyor. Veri tarafında bugün Fed yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra ABD'de şubat ayı Conference Board Tüketici Güven Endeksi ile konut verileri öne çıkıyor. Yurtiçi tarafta ise ocak ayında enflasyon üzerinde baskı yaratan muayene katkı paylarında yapılan düzenleme sonrasında önümüzdeki hafta açıklanacak şubat TÜFE verisinin beklentisinde aşağı yönlü revizyonlar gözlendi. Bu çerçevede de gösterge faizlerde düşüşler gözlendi. Dün kur ve CDS tarafında da sakin bir görüntü vardı. Veri tarafında bu sabah TCMB sektörel enflasyon beklentileri anketi izlendi. Şubat ayında 12 ay sonrasına yönelik enflasyon beklentisi hanehalkı için 0,4 puan artarak %59,2 seviyesine yükseldi. Reel sektör ve piyasa katılımcılarının enflasyon beklentisinde ise düşüş gözlendi. Veri sonrasında Dolar/TL'de önemli bir hareketlilik yaşanmadı. Şu aşamada kurda 36,50 seviyesinin hafif altındaki seyir günün geri kalanında sürebilir.
EUR/USD: Dün piyasalarda Almanya seçiminin ardından oluşan iyimser havanın etkileri korunamadı ve EURUSD paritesi dünü yatay bir görüntüyle 1,0468 seviyesinden tamamladı. Ayrıca ABD, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rus birliklerinin Ukrayna'dan hemen çekilmesini talep eden karar tasarısına karşı oy kullanarak belirsizlikleri tekrar tetikledi. Öte yandan, Başkan Trump, Meksika ve Kanada'ya yönelik ertelenen gümrük tariflerinin önümüzdeki ay uygulanmaya başlanacağına değindi. Veri tarafında Almaya'da bugün açıklanan büyüme verisi beklentilere yakın gerçekleşirken, günün geri kalanında ABD'de ikincil öneme sahip veriler izlenecek. Bu sabah yatay bir görüntü sergileyen EURUSD paritesinde ise günün geri kalanında 1,0410 – 1,0535 arasında bant hareketi yaşanabileceğini düşünüyoruz.
XAU/USD: Ons Altın dün 2.956 ile tarihi rekorunu yinelese de sonrasından gelen kısmi satışlarla beraber günü %0,5 primle 2.952 seviyesinden kapattı. 2.950 direncinin üstünde bir süredir kalıcılık sağlayamayan değerli maden bu sabah satıcılı seyrediyor. Jeopolitik gelişmeler, gümrük tarifeleri, makro veriler değerli maden üstünde etkisi olabilecek gelişmeler olarak izlenecekken, 2.950 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanamadıkça 2.913 hedefte kalabilir. Aksi durumda 2.975 ana direnç olarak takip edilebilir.
Brent Petrol: Haftanın ilk işlem gününde arz kısıntılarına yönelik kısmi endişeler petroldeki alım isteğini destekledi. Brent petrol dünkü işlem gününü %0,5 primli şekilde 74,8 seviyesinden tamamladı. Ancak güçlü bir alım dalgası yok. Halihazırda Orta Doğu'da azalan tansiyon ve Ukrayna'da devam eden barış ihtimali petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri azaltıyor. Siyasi haber akışı bir süre daha Brent tarafında volatil hareketlere neden olabilecekken, 74,80 direnci aşılmadıkça 73,80 güçlü yatay desteği tekrar test edilebilir. Sonraki destek 72,61 seviyesindeyken, ana direnç olarak 75,83 izlenebilir."
Hibya Haber Ajansı