Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cao Beidan: ABD ve Filipinler’in Güney Çin Denizi’ndeki “gri bölge” stratejisi nedir?

CGTN muhabiri Cao Beidan, Filipin Donanması’ndan Koramiral Jose Ma. Ambrosio Ezpeleta’nın kısa süre önce, Çin gemilerinin Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerine karşı “gri bölge” stratejisini formüle ettiklerini duyurduğunu bildirdi.

CGTN muhabiri Cao Beidan,

CGTN muhabiri Cao Beidan, Filipin Donanması’ndan Koramiral Jose Ma. Ambrosio Ezpeleta’nın kısa süre önce, Çin gemilerinin Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerine karşı "gri bölge" stratejisini formüle ettiklerini duyurduğunu belirterek, “Ancak, "gri bölge" terimiyle ne anlatılmak isteniyor? Bu strateji, Güney Çin Denizi'nde gerginliği nasıl tırmandırıyor?” dedi.

"Gri bölge" stratejisinin, aslında askeri hedeflere doğrudan askeri yöntemlerle değil, kurallar ve gündem belirleyerek ulaşmak anlamını taşıdığını ifade eden Cao Beidan, şunları kaydetti:

“Bu strateji, rakipleri daha düşük maliyetle baskı altına almayı hedefler. Hem yumuşak hem de sert güç kullanımını birleştirerek, düşük yoğunluklu çatışmalar yaratmayı hedefler. Geçtiğimiz yıl boyunca Filipinler, Güney Çin Denizi'nde Çin'in eylemlerine karşı "gri bölge" stratejisini benimsedi. Bu strateji, Çin Sahil Güvenliği’yle çatışmaya girmeye çalışırken, Çin’i kışkırtarak kamuoyunda tepki uyandırmaya kadar çeşitli yöntemleri içeriyor.”

Cao Beidan, “Filipinler, bu stratejiyi askeri kuvvetleri değil, sivil araçları kullanarak uyguluyor. Bu araçlar arasında orduyu sivillerle örtbas etmek, ekonomik baskılar kurmak, bilimsel araştırmalar yapmak, Çinli balıkçıların yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddialarını yaymak ve uluslararası medya kuruluşları aracılığıyla provokasyon yaratmak yer alıyor.” dedi.

Ancak Filipinler'in tek başına bu "gri bölge" stratejisini başarıyla uygulamasının pek mümkün görünmediğini belirten Cao Beidan, “Bu stratejinin ardında güçlü bir destekçi vardır: ABD. ABD, "gri bölge" stratejisini, Hint-Pasifik Stratejisi'nin uygulanmasında önemli bir araç olarak benimsiyor. Bu strateji, diplomasi, ekonomi ve bilişsel savaş gibi farklı alanlarda hayata geçiriliyor. Filipinler, ABD'nin bu küresel stratejisinin uygulanmasındaki bir halka olarak, "gri bölge" yöntemlerini kullanıyor.” diye konuştu.

Hesabı kim ödeyecek?

Cao Beidan, “Analistler, ABD ve Filipinler’in Güney Çin Denizi meselesinde Çin’e karşı ortak bir "gri bölge" stratejisi izlemelerinin, ABD deniz güçlerinin Güney Çin Denizi’ndeki varlığını ve sözde "seyrüsefer özgürlüğü"nü korumayı, Güney Çin Denizi çevresindeki ülkelerle müttefik ilişkisini güçlendirmeyi ve Çin’in komşu ülkelerle olan kara ve deniz sınır anlaşmazlıklarına müdahale etmeyi amaçladığını belirtiyor. Ayrıca, bu stratejinin Çin’in stratejik alanını daraltmayı ve gelişimini engellemeyi hedeflediği ifade ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Ancak bu stratejinin uygulanmasının hiç de kolay olmadığını dile getiren Cao Beidan, şunları ifade etti:

“Her şeyden önce, her ülke, Filipinler hükümeti gibi, kendi ulusal çıkarlarını düşünmeden ABD’nin peşinden gitmeye razı değil. Örneğin, Japonya ve Avustralya, ABD'nin önerdiği Güney Çin Denizi'nde ortak devriye uygulamasına karşı tereddütler yaşamış, ABD'nin "gri bölge" stratejisine dayanarak önerdiği güvenlik işbirliğine karşı temkinli davranmışlardır.”

Cao Beidan “Daha da önemlisi, Soğuk Savaş zihniyetinden beslenen "gri bölge" stratejisi, ASEAN ülkelerinin barış ve kalkınma hedeflerine aykırıdır. Bu strateji, esasen Amerikan hegemonyasını savunmakta olup, ASEAN merkezli bölgesel işbirliği yapısını ciddi şekilde tehdit edebilir ve bölge ülkelerinin uzun vadeli çıkarlarına zarar verebilir. Hepimizin bildiği gibi, ABD hayır işi yapmaz! Bu sebeple ABD, en yakın müttefikleri ve ortaklarına bile karşılıksız destek sağlamaz. Sonuç olarak, "gri bölge" stratejisinin maliyetini kim ödeyecek? Bu sorunun cevabını ABD dahil tüm ilgili taraflar iyi anlıyorlar.” dedi.

Hibya Haber Ajansı